Open source is een manier van werken waarbij de makers van systemen de broncode openbaar beschikbaar maken met een opensourcelicentie. Maar wat zijn de voordelen hiervan? Welke misvattingen zijn er en wat zijn de feiten over opensourcewerken? Hierbij de 4 voordelen, misvattingen en feiten op een rij.
Door de opensourcelicentie kan iedereen de software bekijken, hergebruiken, aanpassen of delen. Ook kun je voorstellen doen voor verbeteringen of toevoegingen. Dit kan bijvoorbeeld over de broncode gaan, maar ook over de tekst of het ontwerp.
Dit zijn de 4 voordelen van opensourcewerken:
Transparantie en vertrouwen. Iedereen kan zien hoe de software werkt en in elkaar zit.
Samenwerking en innovatie. Overheidsinstellingen, ondernemers en inwoners kunnen samenwerken aan software en van elkaar leren.
Veiligheid en betrouwbaarheid. Doordat de software open is voor iedereen, kunnen fouten en risico’s sneller worden ontdekt en onderzocht.
Efficiëntie en onafhankelijkheid. Organisaties kunnen elkaars software gebruiken en dit voorkomt dubbel werk en onnodige kosten. Daarnaast zijn ze niet meer afhankelijk van 1 leverancier.
In 2020 werd de beleidslijn ‘Open, Tenzij’ geïntroduceerd en sindsdien worden steeds meer projecten met behulp van opensourcecomponenten ontwikkeld. Maar opensourcewerken wordt nog weleens gezien als ingewikkeld, waardoor misvattingen ontstaan.
Hierbij 4 misvattingen en de feiten over opensourcewerken:
Open source is onveiliger dan closed source. Doordat iedereen de software kan inzien en fouten kan ontdekken, worden beveiligingsproblemen in open software juist sneller gevonden en opgelost.
Systemen die persoonsgegevens verwerken kunnen niet open source zijn. Het is mogelijk om sommige onderdelen openbaar te maken en andere onderdelen gesloten te houden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de broncode kunt delen zonder inhoudelijke gegevens.
Software die je openbaar maakt moet perfect zijn. Opensourcewerken is transparant en daarom kun je alvast software publiceren die je nog aan het ontwikkelen bent. Zo profiteer je meteen van verbetersuggesties.
Open source is alleen voor programmeurs. In opensourcesystemen kun je feedback geven op broncodes, maar ook op teksten en ontwerpen. Hierdoor kunnen mensen met verschillende expertises opensourcewerken.