Na intensief onderzoek heeft de politie een 32-jarige Nederlandse verdachte die in Brazilië woont aangehouden. De man, die wordt omschreven als de ‘grootste Nederlandse gebruiker van Genesis Market’, werd op dinsdag 18 juli aangehouden in Barendrecht. Maandag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengde. Dat meldt de politie in een persverklaring.
Genesis Market was een illegale online marktplaats waar men bots, inloggegevens van online accounts en bedrijfsnetwerken, malware en digitale vingerafdrukken kon kopen. Het handelsplatform speelde een belangrijke rol bij het uitvoeren van DDoS- en ransomware-aanvallen en het plegen van identiteitsfraude.
Begin april werd Genesis Market offline gehaald. Politiediensten uit 17 landen, waaronder Nederland, namen deel aan een internationale politieoperatie genaamd Cookie Monster. In ons land werden 23 woningen doorzicht en 17 verdachten aangehouden. Naar schatting waren zo’n 50.000 Nederlanders besmet geraakt door de malware van Genesis Market.
De meeste verdachten zijn inmiddels op vrije voeten en mogen de zaak in vrijheid afwachten. Dat wil niet zeggen dat ze niet langer verdachte zijn.
Eén man specifiek stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam: een 32-jarige man die in Brazilië woonde. Uit het politieonderzoek bleek dat hij vermoedelijk op grote schaal handelde op Genesis Market. Hij werd op dinsdag 18 juli aangehouden, maar omdat hij in volledige beperking zat, kon de politie hier niet eerder over communiceren.
“We verdenken deze man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market is en mogelijk zelfs tot de top tien van grootste gebruikers wereldwijd behoort”, zo zegt Ruben van Well, teamleider van het Cybercrimeteam Rotterdam. Hij vertelt dat de politie aangiftes van slachtoffers heeft ontvangen die voor tienduizenden euro’s zijn bestolen.
Van Well sluit meerdere aanhoudingen niet uit. “We hebben samen met de FBI namelijk een schat aan informatie over de kopers van de markt. Op het internet laat je altijd sporen achter, ook als je gebruik maakt van een VPN en ook als betaling plaats vindt via cryptovaluta. Het onderzoek is nog altijd in volle gang en meer aanhoudingen worden ook nu niet uitgesloten.”
Om te controleren of jouw computer besmet was met malware van Genesis Market, lanceerde de politie de tool Check je Hack. Sinds de lancering begin april hebben meer dan 4,4 miljoen Nederlanders deze tool gebruikt. Ruim 11.800 mensen ontvingen een e-mail van de politie dat hun computer was besmet.
“Normaal gesproken raden we mensen bij identiteitsfraude altijd aan om meteen al hun wachtwoorden te vervangen. Maar deze malware zit zo in elkaar dat dit alleen niet helpt. De crimineel die jouw gegevens heeft aangekocht, krijgt dan gewoon een update van jouw nieuwe wachtwoord’, aldus Van Well. Hij raadt iedereen die de Check je Hack tool nog niet gebruikt heeft aan om dit alsnog te doen.