Volgens rapportage van Follow the Money bewaart de politie al jarenlang persoonlijke gegevens van burgers, zoals namen, adressen, en zelfs informatie over huisdieren, zonder deze ooit te verwijderen. Hoewel de wet voorschrijft dat deze data na verloop van tijd vernietigd moeten worden, weigert de politie dit te doen. Met het oog op mogelijke cold cases handelt de politie bewust in strijd met de regels, zo blijkt uit interne documenten die zijn opgevraagd door Follow the Money.
Uit recent onderzoek van Follow the Money blijkt dat de Nederlandse politie al jarenlang willens en wetens in strijd met de Wet politiegegevens (Wpg) handelt. Deze wet verplicht de politie om verzamelde gegevens over burgers na een bepaalde periode te vernietigen, om de privacy te waarborgen en misbruik te voorkomen. Uit Woo-stukken blijkt echter dat deze gegevens sinds 2018 niet meer worden vernietigd. De korpsleiding besloot destijds om geen gegevens te wissen, uit angst dat dit het onderzoek naar onopgeloste zaken, zoals cold cases, zou belemmeren. Toenmalig minister Grapperhaus gaf zijn goedkeuring aan dit besluit.
Volgens het rapportage van Follow the Money is het gevolg van dit beleid dat de gegevens van miljoenen Nederlanders, inclusief triviale informatie zoals details over huisdieren, eindeloos bewaard. Dit roept zorgen op bij privacy-experts, die waarschuwen voor het gevaar van massasurveillance. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels de korpsleiding om opheldering gevraagd naar aanleiding van deze onthullingen.
Ondanks waarschuwingen over mogelijke risico’s, zoals verouderde en onbetrouwbare data en het gevaar van misbruik, stelt de woordvoerder in het artikel dat de politie vasthoud aan dit beleid totdat de wet wordt herzien. De politie wil een wetswijziging die de bewaartermijn van 10 naar 75 jaar verlengd. De langere periode zou moeten helpen bij het oplossen van cold cases.