Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Politie houdt van miljoenen mensen levensgebeurtenissen bij

Informatiebeveiliging Nederland 29 jul 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Van 9 miljoen mensen houdt de politie levensgebeurtenissen automatisch bij. Daarbij gaat het onder meer om verhuizingen, huwelijken en geboortes.

Tevens slaat de politie van al deze mensen privacygevoelige gegevens op waaronder nationaliteit, adres en burgerservicenummer. Trouw heeft dit onlangs bekendgemaakt (1). Het dagblad baseert zich daarbij op een interne memo van de politie.

Basis Registratie Personen

De gegevens vraagt de politie automatisch op uit de Basis Registratie Personen (BRP). Op deze manier verzamelt zij informatie over onder meer verdachten, slachtoffers, getuigen of mensen die ooit een aangifte hebben gedaan. Wijzigingen van BRP-gegevens worden automatisch verwerkt in het politiesysteem. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens liet in 2015 al weten zich hierover bezorgd te maken. Het systeem zou aangepast moeten worden maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Afnemersindicatie

In de toekomst krijgen alleen specifieke groepen of handmatig geselecteerde personen een afnemersindicatie. Daarbij gaat het om verdachten, mensen met een wapenvergunning of leden van een motorbende. De grote logge applicaties die niet zomaar zijn uit te zetten, zouden de reden zijn dat de politie de wijziging nog niet heeft kunnen realiseren. Dit jaar zou er alsnog mee gestart worden. “We hebben zelf de conclusie getrokken dat we met minder gegevens toe kunnen, en daar werken we aan”, heeft Henk Geveke van de korpsleiding laten weten.

  1. https://www.trouw.nl/binnenland/politie-spaart-onnodig-data-van-burgers-op~b6f53b89/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.