Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Politie Noord-Ierland getroffen door groot datalek

De Noord-Ierse politie is het slachtoffer van een datalek. De namen van alle 10.000 politieagenten en andere medewerkers zijn op straat beland. De Noord-Ierse politiebond spreekt van “een lek van monumentale omvang”.

vpngids.nl 9 augustus 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gegevens op straat door menselijke fout

Volgens experts gaat het om het grootste datalek in de geschiedenis van de Noord-Ierse politie. Bij het lek zijn initialen, achternamen, functies en werklocaties uitgelekt. Volgens de BBC verschenen deze gegevens op de website What Do They Know, een site die overheidsdocumenten openbaar maakt. Deze informatie was enkele uren beschikbaar en toegankelijk voor geïnteresseerden. Inmiddels zijn de gegevens offline gehaald.

De fout ontstond toen de politie een aanvraag kreeg vanuit de Freedom of Information (FoI)-wet. Op basis van deze wet kunnen burgers niet-privacygevoelige overheidsgegevens opvragen, vergelijkbaar met de Wet open overheid (Woo) in ons land.

De Noord-Ierse politie kreeg het verzoek om een lijst samen te stellen met hoeveel mensen er werkzaam zijn bij de organisatie en wat hun functie is. Door een menselijke fout werd een tabel opgestuurd die de namen van agenten bevatte. De woonadressen van de agenten en overige werknemers werden niet genoemd in het document.

‘Waardevolle informatie kan onherstelbare schade aanrichten’

Het datalek ligt erg gevoelig bij de politievakbond. Politieagenten in Noord-Ierland waren in het verleden regelmatig het doelwit van aanslagen van katholieke nationalisten. Ook na de ondertekening van het Goedevrijdagakkoord in 1998, dat een einde maakte aan de gewelddadigheden tussen protestanten en katholieken, zijn politieagenten nog regelmatig het doelwit van de militante organisatie The New IRA. Zo werd afgelopen februari nog een rechercheur neergeschoten in het bijzijn van zijn zoon.

“Er hadden strenge voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden om deze waardevolle informatie te beschermen die, als ze in verkeerde handen valt, onherstelbare schade kan aanrichten. De mannen en vrouwen die ik vertegenwoordig zijn geschokt door deze inbreuk. Ze zijn geschokt, ontzet en terecht boos. Net als ik eisen ze actie om deze ongekende onthulling van gevoelige informatie aan te pakken”, zo zegt de voorzitter van de politiebond in een reactie.

Toezichthouder geïnformeerd over datalek

“We hebben de organisatie op de hoogte gebracht van het incident en zijn ons bewust van de bezorgdheid die dit bij veel van onze collega’s en families teweeg zal brengen. We zullen er alles aan doen om deze bezorgdheid weg te nemen”, zo zegt de assistent van de korpschef in een verklaring.

Hij zegt de zaak uiterst serieus te nemen. Het onderzoek naar het lek is nog in volle gang. Het incident is gemeld bij de Information Commissioner’s Office (ICO), de privacywaakhond.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.