Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Politie stuurt waarschuwing naar (ver)kopers phishingpanels

De politie heeft in een onderzoek naar phishingpanels op de chatdienst Telegram een bericht gestuurd naar potentële verkoper en kopers van phishingpanelen. In dit bericht waarschuwt de politie dat ze het risico lopen aangehouden te worden.

VPN Gids 4 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit is te lezen op de website van de politie (1).

Phishingpanels

In januari 2022 werd een 20-jarige man aangehouden op verdenking van het aanbieden van phishingpanels. Hiermee maakt hij het voor criminelen mogelijk om bijvoorbeeld betaalverzoekfraude te plegen. Deze panels helpen bij het opzetten van phishingsites. De software helpt criminelen om malafide websites te maken. Phisingpanels worden bijvoorbeeld gebruikt om nep banksites te bouwen.

Criminelen sturen slachtoffers een verzoek om in te loggen op hun bankrekening. Vaak geven de oplichters aan dat de bankrekening is gehackt en dat het spaargeld veilig gesteld moet worden. Als slachtoffers op de link klikken komen ze op een namaak website terecht die vaak nauwelijks van de echte website te onderscheiden is. Wanneer slachtoffers persoonlijke informatie invullen op deze pagina dan hebben de oplichters ook toegang tot deze gegevens. Criminelen kunnen vervolgens de bankrekening van het slachtoffer leeghalen.

Waarschuwing van politie via Telegram

De man die eerder dit jaar werd aangehouden, bood de phishingpanels aan via Telegram. De politie kwam de man uiteindelijk op het spoor door een pseudokoop. De daarbijhorende bitcoinbetalingen en communicatie met de verkoper bracht de politie bij de verdachte. Dit laat volgens de politie zien dat verkopers en kopers niet weten met wie ze zaken doen. De politie is verder gegaan met het onderzoek met het doel deze vorm van cybercriminaliteit bestrijden.

Op 3 augustus heeft de politie in gerelateerde Telegramkanalen een waarschuwing afgegeven. Dit bericht is bedoeld voor potentiële (ver)kopers van phishingpanels: ‘Als je de volgende keer weer iets verhuurt of verkoopt, kan het zijn dat je dat aan ons als politie doet’. Hiermee geeft de politie een signaal af dat ze zowel zichtbaar als onzichtbaar actief zijn op Telegram.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2022/augustus/3/10-politiebericht-op-telegram-in-phishingonderzoek.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.