Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie valt woningen van ‘bankmedewerkers’ binnen

Op maandag 27 februari arresteerde de Rotterdamse politie drie mannen die zich voordeden als medewerker van een bank. Een dag later hielden agenten een vierde verdachte aan. Ze zitten vast in voorlopige hechtenis en worden verhoord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

VPN Gids 3 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft de politie in een persverklaring over de zaak (1).

‘Slinkse trucs om het vertrouwen van slachtoffers te winnen’

Rechercheurs van het basisteam Feyenoord startten het onderzoek nadat ze in korte tijd meerdere aangiftes ontvingen van burgers die waren opgelicht door mensen die zich voordeden als bankmedewerker. Zij overtuigden de slachtoffers ervan dat er iets mis was met hun bankrekening en dat ze direct in actie moesten komen om hun spaargeld veilig te stellen. De nepmedewerkers deden alsof ze de rekening van hun slachtoffers hadden geblokkeerd.

Vervolgens kregen gedupeerden te horen dat hun betaalpas vervangen moest worden. Om hun vertrouwen te winnen, kregen zij een code. Degene die de pas zou ophalen beschikte over dezelfde code. Dit ‘controlemechanisme’ moest de indruk wekken dat slachtoffers de koerier konden vertrouwen die de betaalpas kwam ophalen en deze met een gerust hart aan hem konden overhandigen.

“Dit zijn allemaal slinkse trucjes om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen en hen te overtuigen de bankpas en pincode af te geven. Want na het afgeven van de bankpas werd korte tijd later de bankrekening geplunderd bij een pinautomaat. Daarnaast werd er geshopt bij verschillende winkels op kosten van de slachtoffers”, zo vertelt een rechercheur die bij het onderzoek betrokken is.

Slachtoffers opgelicht voor tienduizenden euro’s

De politie ontdekte dat de meeste slachtoffers uit de omgeving van Rotterdam Vreewijk kwamen. Verder zagen agenten dezelfde verdachten meerdere malen op bewakingsbeelden voorbijkomen. Na enig onderzoek wisten de rechercheurs de identiteit van de verdachten te achterhalen. Het ging om een 19-jarige man en twee 22-jarige mannen uit Rotterdam-Noord en Rotterdam-Zuid, en een 21-jarige vrouw uit Nistelrode.

De verdachten worden gekoppeld aan ten minste achttien aangiftes, maar de politie vermoedt dat ze meerdere slachtoffers door het hele land hebben opgelicht. Ze hebben minimaal 50.000 euro verdiend met hun oplichtingspraktijken, die we ook wel helpdeskfraude noemen.

De politie heeft de woningen van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn meerdere bankpassen en mobiele telefoons in beslag genomen. De drie mannen en de vrouw zitten vast en worden verhoord. De politie sluit niet uit dat er nog meerdere aanhoudingen volgen.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van helpdeskfraude

Een rechercheur zegt dat helpdeskfraude een grote impact heeft op de slachtoffers. “Een slachtoffer was boven de 100 jaar en zij vertrouwt niemand meer. Er stonden geüniformeerde agenten voor haar deur maar ze geloofde het niet en belde de politie. Ze doet voor niemand meer open en neemt geen telefoon meer op. Dat slachtoffers zo bang zijn en nog meer alleen komen te staan dat gaat me echt aan mijn hart.”

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van helpdeskfraude, heeft de politie diverse tips. Vermoed je dat je een oplichter aan de lijn hebt? Verbreek dan de verbinding. Zoek het telefoonnummer van je bank via internet en bel terug. Als een medewerker heeft gebeld, kan de bank nagaan of dit verhaal klopt of niet.

Deel nooit je pincode of inloggegevens met iemand die zegt voor de bank te werken. Geef je bankpas ook nooit aan een vreemde, ook niet als deze doormidden is geknipt. De chip werkt nog waardoor cybercriminelen alsnog geld kunnen pinnen. Maak ook nooit geld over naar een zogenaamde ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Dit soort rekeningen bestaat niet. Installeer verder geen software als AnyDesk of TeamViewer, maar gebruik enkel de app van je bank.

Doe tot slot ook melding van het voorval bij de politie, ook als er geen geld is gestolen. “Zo krijgen wij goed in beeld waar de oplichtingen plaatsvinden. En kunnen we onderzoeken of er een verband is tussen de verschillende meldingen”, aldus de politie.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2023/maart/1/07-politie-valt-woningen-van-bankmedewerkers-binnen.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.