Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Privacy Awards 2025: Innovatief datasamenwerking GERDA genomineerd

Het project GERDA (Geïntegreerde Regionale Data-infrastructuur Achterhoek) heeft een nominatie ontvangen voor de Privacy Awards 2025. Het initiatief, dat data-analyse inzet om gezondheidszorg in de regio Achterhoek te verbeteren, maakt gebruik van geavanceerde technologieën en een unieke gezamenlijke aanpak. GERDA is een initiatief van vereniging digitalisering zorg Achterhoek en wordt mogelijk gemaakt door de software van Linksight. PONT | Data & Privacy ging in gesprek met Ilona Oude Nijhuis, projectleider van GERDA, en Martine van de Gaar, medeoprichter en CEO van Linksight, over het initiatief.

23 januari 2025

 

Geïntegreerde Regionale Data-infrastructuur Achterhoek

Het project Gerda, dat draait om het veilig en effectief analyseren van data voor betere gezondheidszorg, is een innovatieve benadering van regionale samenwerking. Door gebruik te maken van privacy-enhancing technologieën, zoals die van Linksight, kunnen data van diverse zorg- en welzijnsinstellingen worden gekoppeld zonder dat individuele gegevens worden blootgesteld. "De gekozen architectuur zorgt ervoor dat we op geen enkele wijze toegang hebben tot de originele of versleutelde data," legt Martine van de Gaar uit​. Het resultaat? Inzichten die bijdragen aan efficiëntere zorgprocessen, zoals het optimaliseren van zorgpaden​ of het kunnen bieden van vroegtijdige hulp. Volgens Nijhuis is het succes van GERDA mede te danken aan de gezamenlijke verwerkersovereenkomst, waarin regionale zorg- en welzijnspartijen duidelijke afspraken maken over het gebruik en de verwerking van data. "Dit helpt ons niet alleen om binnen wettelijke kaders te blijven, maar bevordert ook het vertrouwen tussen de deelnemers," licht Oude Nijhuis toe. Deze overeenkomsten bieden een raamwerk waarmee nieuwe partijen eenvoudig kunnen instappen en data-analyse verder kan worden uitgebreid naar andere regio's, zoals Salland en Drenthe.

GERDA ook relevant voor andere gemeenten?

Het project GERDA biedt een schaalbare oplossing die ook in andere gemeenten kan worden toegepast. Door de ontwikkeling van gestandaardiseerde templates en een gezamenlijke verwerkersovereenkomst kunnen regio's eenvoudig profiteren van de opgedane kennis en infrastructuur. "We delen onze templates met liefde, zodat andere regio's niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden," zegt Ilona Oude Nijhuis​. Inmiddels is het concept al uitgerold in Salland, Drenthe en Groningen, en de aanpak toont aan dat regio’s sneller kunnen implementeren dankzij de voorbereidende stappen van GERDA in de Achterhoek​. GERDA is zo opgezet dat het duurzame zelfredzaamheid onder deelnemende organisaties bevordert. De initiële installatie wordt gefinancierd met transformatiemiddelen, maar daarna dragen de organisaties zelf hun jaarlijkse kosten. Dit model zorgt ervoor dat de betrokken partijen eigenaar blijven van het proces en zich langdurig blijven inzetten voor samenwerking. "Het delen van de kosten en middelen versterkt niet alleen het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar maakt ook dat we sneller en effectiever kunnen werken," zegt Ilona Oude Nijhuis​. Hierdoor wordt niet alleen de financiële drempel verlaagd, maar wordt ook samenwerking en kennisdeling tussen regio’s gestimuleerd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.