Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Recreatieplas Henschotermeer gaat gezichtsherkenning gebruiken

Toegang krijgen op vertoon van je gezicht. In de loop van deze zomer zal dit mogelijk worden voor bezoekers van recreatieplas Henschotermeer.  De biometrische techniek zal het papieren toegangskaartje niet vervangen, maar een alternatief vormen.

30 juli 2018

De beheerder van het Henschotermeer, Wolbertie Ruiter, ziet de gezichtsherkenning als een oplossing tegen fraude: “Nu gebeurt het nog weleens dat iemand het kaartje halverwege de dag aan iemand anders geeft en dat is niet de bedoeling.” De gezichtsherkenning moet daarnaast lange wachttijden bij de ingang tegengaan, maar daarvoor moet het systeem eerst nog wat sneller werken. Het duurt momenteel tien tot vijftien seconden voor het apparaat een gezicht herkent, maar dit moet uiteindelijk maximaal twee seconden duren.

Het gebruik van biometrische gegevens is verboden, tenzij het wegens veiligheidsredenen wordt ingezet of wanneer er expliciete toestemming wordt gegevens voor het gebruik van de gegevens. In de gevallen dat het gebruik ervan is toegestaan, zijn er nog een hoop regels waar op moet worden gelet. Zo mogen biometrische gegevens niet zomaar ergens worden opgeslagen.

Bezoekers van het Henschotermeer krijgen de mogelijkheid om door middel van gezichtsherkenning toegang te krijgen, maar kunnen ook nog gewoon een papieren kaartje kopen. Daarnaast worden genomen foto’s niet opgeslagen, maar geanalyseerd en omgezet in unieke cijfercombinaties. Hiermee moet worden voorkomen dat bij een eventueel datalek biometrische gegevens op straat komen te liggen. Het systeem voldoet volgens de website van de recreatieplas verder aan alle voorwaarden van de nieuwe privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.