Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Rusland gebruikt cyberaanvallen om defensiecapaciteit Oekraïne te ondermijnen

Terwijl Oekraïne onder luchtaanval ligt van Russische troepen, heeft het land ook de laatste klappen gekregen in een voortdurende reeks cyberaanvallen. Meerdere Oekraïense websites van banken en overheidsdiensten zijn woensdag gecrasht. Dit melden diverse internationale media, zoals persbureau Reuters.

VPN Gids 24 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

DDoS-aanval

Verschillende websites van Oekraïense banken en overheidsinstanties zijn woensdag getroffen door een cyberaanval. Internetconnectiviteitsbedrijf NetBlocks laat op Twitter weten dat het zou gaan om een zogenaamde DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Tijdens zo’n cyberaanval worden er zoveel aanvragen naar de aangevallen website verstuurd dat deze de toestroom niet meer aankan. Dit kan ervoor zorgen dat de website van een organisatie of bedrijf slecht of zelfs helemaal niet bereikbaar is.

“De websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdienst van Oekraïne hebben onlangs te lijden gehad van netwerkstoringen”, aldus Netblocks.

In januari en eerder deze maand vonden ook al cyberaanvallen plaats. Bij eerdere cyberaanvallen bleek ook een Nederlandse hostingserver een rol te spelen. De verhuurder heeft de server direct offline gehaald toen bekend werd dat de server werd gebruikt bij de cyberaanval op Oekraïense instanties.

Schadelijke software op computers

Naast de DDoS-aanvallen tegen verschillende Oekraïense websites hebben onderzoekers van cyberbeveiligingsbedrijf ESET woensdag ook malware ontdekt op honderden Oekraïense computers. ESET laat op Twitter weten dat deze schadelijke software is geïnstalleerd op computers om gegevens te wissen en computers kapot te maken. De cyberaanval zou al maanden aan de gang zijn volgens het cyberbeveiligsingsbedrijf.

Defensiecapaciteit ondermijnen

De NAVO heeft de cyberaanvallen in Oekraïne toegeschreven aan de Russische militaire inlichtingendienst (GRU). Nu het duidelijk is dat het gaat om een grootschalige invasie, kan Oekraïne binnenkort meer cyberaanvallen verwachten. Deze aanvallen kunnen de infrastructuur platleggen en telecommunicatiediensten aantasten. Hierdoor wordt Oekraïne verder verzwakt in de pogingen om het hoofd te bieden aan de Russische militaire agressie.

De NAVO komt vandaag bij elkaar voor een spoedberaad in Brussel naar aanleiding van de situatie in Oekraïne.

Nederlandse cyberhulp

Nederland heeft een aantal weken geleden aangeboden om Oekraïne te helpen in de strijd tegen cyberaanvallen. Oekraïne heeft dit aanbod inmiddels geaccepteerd. Het is nog niet duidelijk hoe de cybersecurityhulp er precies uit zal zien. De Nederlandse hulp zal in ieder geval een defensief karakter hebben en gericht zijn op het onderzoeken van kwetsbaarheden in de Oekraïense systemen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.