Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Slachtoffer stelt Eindhoven aansprakelijk voor schade door datalek

Eén van de slachtoffers van het datalek bij de gemeente Eindhoven, stelt de Brabantse gemeente aansprakelijk voor de materiële en immateriële schade die hieruit voortvloeit. Tevens verwijt hij dat de gemeente “zeer nalatig” is omgesprongen met zijn privégegevens. Als het college van B&W geen maatregelen neemt om herhaling in de toekomst te voorkomen, dreigt hij naar het Eindhovens Dagblad te stappen.

VPN Gids 27 maart 2023

Dat blijkt uit een brief (pdf), die vorige week als raadsstuk openbaar is gemaakt.

Brieven vallen op de verkeerde deurmat

Eerder deze maand meldde de gemeente Eindhoven alsnog een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In februari verstuurde de gemeente 339 brieven naar inwoners om hen te informeren over de Meedoenbijdrage, een financiële regeling waarmee huishoudens met een laag inkomen eenmalig een geldbedrag kunnen aanvragen dat ze vrij mogen besteden.

Door een fout tijdens het sorteerproces ontvingen sommige mensen een brief die niet voor hen was bestemd. Anderen kregen daarentegen geen brief terwijl ze er wel een hadden moeten ontvangen. Namen, adresgegevens en geboortedata kwamen zodoende bij de verkeerde mensen terecht. Toen de gemeente hier lucht van kreeg, stuurde ze alle 339 inwoners nogmaals een brief. Tevens bood ze haar excuses aan voor de gebeurtenissen.

De gemeente Eindhoven besloot aanvankelijk om geen melding te maken van de kwestie bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de inbreuk op de privacy (1) in haar ogen “beperkt” was. Door “nieuwe inzichten” besloot de gemeente deze maand alsnog om het voorval te melden bij de toezichthouder.

Slachtoffer eist verbeteringen

Eén van de slachtoffers laat het er niet bij zitten. In een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad stelt deze persoon dat de gemeente “zeer nalatig” met zijn gegevens is omgesprongen en dat dit niet de eerste keer is. “Zo ben ik in het verleden, zonder mijn medeweten, uitgeschreven uit de GBA [Gemeentelijke Basisadministratie, red]. Wat tot enkele problemen in mijn privéleven heeft gezorgd”, aldus de schrijver.

De persoon in kwestie vraagt zich hardop af hoe het kan dat de gemeente “zo nalatig heeft kunnen optreden”, en wat de gemeente gaat doen om in de toekomst niet opnieuw dezelfde fouten te maken. Hij dreigt de lokale media in te schakelen als het antwoord van de gemeente hem niet aanstaat. “Ik verzoek u erop toe te zien dat ik niet nogmaals het Eindhovens Dagblad moet inseinen over gemeentelijke fouten”, schrijft de auteur.

Hij eist dat de gemeente Eindhoven zijn privégegevens behandelt “zoals dat gebeurt met beroemde Nederlanders en mensen die bedreigd worden”. Tot slot zegt hij de gemeente aansprakelijk te stellen voor de materiële en immateriële schade die voortvloeien uit het datalek. Het stadsbestuur heeft nog niet gereageerd op de eisen van het slachtoffer.

Eindhoven staat onder verscherpt toezicht

De gemeente Eindhoven staat momenteel onder verscherpt toezicht (3) van de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de toezichthouder heeft de gemeente in het recente verleden meerdere malen te laat melding gemaakt van datalekken. Artikel 33 van Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat deze binnen 72 uur gemeld moeten worden bij de nationale toezichthouder.

Verder heeft de gemeente verplichte risicoanalyses niet of te laat uitgevoerd en deugt het privacybeleid niet. Het stadsbestuur kreeg de kans om orde op zaken te stellen, maar zonder succes. De verbetervoorstellen schoten volgens de toezichthouder tekort. Daarom werd de gemeente onder verscherpt toezicht geplaatst.

“Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gemeente zorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaat. Je kunt als burger niet kiezen: de gemeente waarin je woont, verzamelt en gebruikt jouw persoonsgegevens. Gemeenten beheren bovendien veel gevoelige gegevens van hun inwoners”, aldus Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens over het besluit om Eindhoven onder verscherpt toezicht te plaatsen.

  1. https://www.vpngids.nl/privacy/

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/eindhoven-onder-verscherpt-toezicht-ap/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/eindhoven-onder-verscherpt-toezicht-ap/

Publicatie

Brief 19 maart 2023 Inwoner van Eindhoven over Datalek

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.