Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Twee decennia van bescherming van privacy en gegevensbescherming om de toekomst te stimuleren

20 jaar geleden, op 17 januari 2004, heeft de EDPS zich tot taak gesteld een onafhankelijke autoriteit op te richten die de fundamentele rechten van mensen op privacy en gegevensbescherming beschermt.

EDPS 18 januari 2024

Blog

Blog

Sindsdien is de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt en het digitale landschap als geheel aanzienlijk geëvolueerd. Ook de EDPS is veranderd. Als instelling zijn we sterker, moediger geworden, met één constante drive: onze eetlust en ambitie om mensen te beschermen, de ontwikkeling van gegevensbescherming en de bijbehorende regelgeving in de hele Europese Unie (EU) te beïnvloeden en te sturen.

De expertise van de EDPS omvat vier mandaten, elk met verschillende prioriteiten om vorm te geven aan het gegevensbeschermingslandschap dat we vandaag kennen.

Terugkijkend vormde het eerste mandaat de eerste stap naar de bescherming van de privacy in de instellingen, organen en instanties van de EU (EUI’s), met het nastreven van vele baanbrekende initiatieven, waaronder de eerste klachten, wetgevingsoverleg of de oprichting van de EDPS — netwerk van EUI’s voor gegevensbescherming. Tijdens het tweede mandaat pleitte de EDPS voor excellentie op het gebied van gegevensbescherming, versterkt door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, dat gegevensbescherming tot uiting bracht als een rechtstreeks afdwingbaar recht voor iedereen. Het derde mandaat werd gekenmerkt door een revolutie in de wetgeving inzake gegevensbescherming met de inwerkingtreding van de algemene verordening gegevensbescherming voor de EU/de Europese Economische Ruimte en Verordening (EU) 2018/1725 voor de EUI’s. De EDPS was en blijft een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, handhaving en praktische toepassing van deze belangrijke wetgevingsteksten, waardoor de beginselen inzake gegevensbescherming tot een mondiale norm zijn verheven. In dit huidige en vierde mandaat streeft de EDPS naar een veiligere digitale toekomst voor de EU en een positieve visie op digitalisering die alle personen, met name de meest kwetsbaren, waardeert en respecteert.

Na te denken over de geboekte vooruitgang, de bergen veroverd en geleerde lessen, ben ik aangewakkerd met de vastberadenheid om de uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen, om de digitale wereld van morgen vorm te blijven geven.

Als zodanig zie ik de viering van het 20-jarig bestaan van de EDPS als een kans om de balans op te maken van het verleden en voort te bouwen op het heden om de komende uitdagingen te benaderen op een manier die de privacy van individuen respecteert en niemand achterlaat.

Om dit te bereiken, heeft mijn instelling ervoor gekozen om haar verjaardag te baseren op vier belangrijke pijlers — allemaal ontworpen om het belang en de impact van gegevensbescherming te benadrukken, die u kunt volgen op de speciale website van de EDPS voor het 20-jarig bestaan.

De voorbereiding op het gegevensbeschermingslandschap van morgen vereist een scherp begrip van de dynamiek in het verleden, het heden en de mogelijke toekomst tussen gegevensbescherming, privacy, technologie, beleid en andere gebieden.

Daartoe bestaat de eerste pijler uit een boek en een tijdlijn waarin de belangrijkste mijlpalen inzake gegevensbescherming en de invloed en geschiedenis van de EDPS in de afgelopen twee decennia worden geanalyseerd, alsook een diepgaande analyse van wat er nog moet komen.

Om ons werk als gegevensbeschermingsautoriteit in de toekomst te informeren, moeten we ook van anderen kunnen leren. Onze tweede pijler bestaat uit 20 gesprekken met vooraanstaande stemmen van over de hele wereld die hun unieke kijk delen op hoe gegevensbescherming en privacy hun respectieve vakgebieden vormen.

Met het oog op de modernisering van de aanpak van de EDPS om toekomstige uitdagingen te anticiperen en aan te pakken, omvat onze derde pijler 20 initiatieven om de grondrechten van individuen verder te stimuleren.

De vierde pijler is onze European Data Protection Summit — Rethinking Data in a Democratic Society, die plaatsvindt op 20 juni 2024 in Brussel, België. Tijdens dit evenement willen we dynamische en open discussies over de rol van privacy en gegevensbescherming in moderne democratieën bevorderen door met name de rol van een staat te onderzoeken in een tijd van een steeds groeiende verzameling van informatie over burgers.

Met deze vier pijlers wil de EDPS, als verantwoordelijke en toekomstgerichte gegevensbeschermingsautoriteit, anticiperen op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen om zich uit te rusten met afdwingbare regelgevingsinstrumenten die de persoonsgegevens van personen beschermen, in een tijdperk waarin gegevens cruciaal zijn voor het vormgeven van het digitale landschap, bedrijven, overheden en andere entiteiten.

Mijn instelling zal de komende maanden continu aan deze vier pijlers werken. U kunt onze vooruitgang volgen op de speciale website van de EDPS voor de 20e verjaardag

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.