De Tweede Kamer heeft op 18 februari ingestemd met de nieuwe Archiefwet. De wet heeft meer focus op digitalisering en regelt de duurzame toegankelijkheid en het archiefbeheer van overheidsinformatie. De VNG, IPO en de unie van Waterschappen hebben gezamenlijk opgeroepen tot aanname van de nieuwe Archiefwet.
De wet is een belangrijk kader voor het op orde brengen van de informatiehuishouding en publieke verantwoording aan de inwoner op langere termijn. De nieuwe Archiefwet gaat medio 2026 in.
Om de ambities van de nieuwe Archiefwet te realiseren en verder te gaan dan alleen de wettelijke verplichtingen heeft de VNG aangegeven dat het essentieel is om te investeren in de uitvoering en innovatie. Hiervoor is het nodig om een gezamenlijke innovatie agenda op stellen en moet het rijk de gemeenten compenseren voor het op orde krijgen van de informatiehuishouding. De minister van OCW heeft in het Kamerdebat aangegeven hierover in gesprek te gaan met de medeoverheden.
De invoering van de nieuwe Archiefwet brengt niet alleen financiële gevolgen met zich mee, maar heeft ook impact op de praktische uitvoerbaarheid. De VNG gaat in overleg met het ministerie van OCW, gemeentes ondersteunen bij de implementatie van de nieuwe wet. Denk aan praktische hulpmiddelen zoals handreikingen en kennistools maar ook informatiebijeenkomsten waar gemeenten hun vragen en ervaringen kunnen delen. Dit organiseren we vanuit het programma Grip op Informatie.