Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Vastgoedtak BNP Paribas kampt met groot datalek

BNP Paribas Real Estate Netherlands is getroffen door een omvangrijk datalek. Daarbij zijn grote hoeveelheden vertrouwelijke en privacygevoelige persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen van de bank zelf en honderden bedrijven in handen beland van een zelfbenoemde klokkenluider. De bank heeft een onderzoek ingesteld en het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat schrijft het Financieel Dagblad, dat de data heeft ingezien.

vpngids 13 oktober 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Deze gegevens zijn op straat beland

Het FD schreef afgelopen april over vastgoedinvesteringen in de privésfeer door drie directeuren die bij de Nederlandse vastgoedtak van PNB Paribas werkten. De krant zegt nu dat het lek veel groter is dan aanvankelijk gedacht. Het lek bevat gegevens van honderden bedrijven en vastgoedbeleggers, waaronder van supermarktketen Ahold Delhaize en private equity firm Lone Star.

Volgens het Financieel Dagblad bevat het lek details over huurcontracten, makelaarsvergoedingen en geheimhoudingsverklaringen met klanten. Verder had de redactie toegang tot privégegevens van medewerkers van PNB Paribas en hun klanten. Dan moet je denken aan bankrekeningen, burgerservicenummers (BSN), kopieën van paspoorten, vertrouwelijke correspondentie met advocaten, winstdelingen, ziekmeldingen, salaris- en bonusoverzichten en eindejaarsbeoordelingen.

BNP Parisbas licht klanten in over datalek

Een externe woordvoerder vertelt tegenover het Financieel Dagblad dat PNB Paribas geen idee heeft tot welke documenten en persoonsgegevens de krant toegang had. Hij gaat niet in op inhoudelijke vragen: volgens hem moet de bank zich aan ‘strikte externe en interne regelgeving rond klokkenluiders’ houden. Wel vertelt de ingehuurde woordvoerder dat BNP Paribas Real Estate Netherlands deze week zijn klanten heeft ingelicht over het incident.

Verder bevestigt de bank dat er een onderzoek is ingesteld naar het datalek en dat de Nederlandse vastgoedtak van BNP Paribas het lek heeft gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is onduidelijk of er aangifte is gedaan bij de politie.

Privacyexpert Vincent Böhre van Privacy First zegt dat het om een ‘ernstig en grootschalig’ datalek gaat. “Organisaties als BNP Paribas dienen tot op detailniveau te weten welke informatie ze in huis hebben en waar die informatie zich bevindt”, zo zegt hij tegenover het FD. Hij benadrukt dat het ‘een morele en maatschappelijke plicht’ is dat de Franse bank het voorval onderzoekt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.