Apple ontwikkelde een dienst waarmee het surfgedrag van de gebruiker wordt afgeschermd. Maar telecomproviders zijn daar niet blij mee en komen in verzet tegen Private Relay .
Dat schrijven de providers Vodafone, Telefonica , Orange en T-Mobile in een brief aan de Europese Commissie. Ze stuurden de brief vorig jaar augustus al, maar de Britse krant The Telegraph zag deze nu in (1).
Private Relay is een dienst voor Applegebruikers met een betaald iCloud -abonnement. Als gebruikers de functie inschakelen, wordt hun browseverkeer in de Safari-browser van Apple langs twee servers gestuurd. Eerst koppelt een Apple-server het IP-adres los van de gebruiker die een site wil bezoeken. Vervolgens geeft een externe server de gebruiker een tijdelijk IP-adres en verbindt deze persoon met de site. Dit zorgt ervoor dat niemand, ook Apple niet, het surfgedrag van gebruikers kan traceren.
Volgens de telecomproviders belemmert Private Relay de toegang tot internetgegevens die essentieel zijn om netwerken te beheren. Bovendien zou de dienst innovatie in de weg staan. Het tracken van browseverkeer dat Apple Relay onmogelijk maakt is daarnaast commercieel aantrekkelijk voor providers. Door dit verkeer te volgen kunnen ze internetgebruikers bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties aanbieden.
De providers wijzen erop dat Private Relay ingaat tegen de Digital Markets Act (DMA). Die wet is onderdeel van het Digital Services Pakket van de Europese Commissie en moet grote online platforms zoals Apple reguleren. De DMA bevat onder meer transparantiemaatregelen en verplichtingen ten aanzien van traceerbaarheid van gebruikers. De wet gaat op zijn vroegst volgend jaar in, maar telecomproviders hopen met hun brief al eerder iets tegen Apple Relay te kunnen doen.
Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op Private Relay . Apple kondigde de functie in juni 2021 aan en in oktober deelden experts tegenover The Telegraph ook al hun zorgen over de dienst (2). De afscherming van browseverkeer zou de opsporingsmogelijkheden van de politie namelijk beperken. In verschillende landen, waaronder China, is de dienst al verboden.
(1) Apple
under
fire
over iPhone
encryption
tech
- The Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/business/2022/01/09/apple-fire-iphone-encryption-tech/)
(2) Apple's encrypted browsing will make it harder for police to investigate dangerous criminals - The Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/news/2021/10/02/apples-encrypted-browsing-will-make-harder-police-investigate/)