Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Waarom er verzet is tegen deze privacydienst van Apple

Apple ontwikkelde een dienst waarmee het surfgedrag van de gebruiker wordt afgeschermd. Maar telecomproviders zijn daar niet blij mee en komen in verzet tegen Private  Relay .  

11 januari 2022

 

Dat schrijven de providers Vodafone,  Telefonica , Orange en T-Mobile in een brief aan de Europese Commissie. Ze stuurden de brief vorig jaar augustus al, maar de Britse krant The Telegraph zag deze nu in (1).  

Surfgedrag van gebruikers verborgen  

Private  Relay  is een dienst voor Applegebruikers met een betaald  iCloud -abonnement. Als gebruikers de functie inschakelen, wordt hun browseverkeer in de Safari-browser van Apple langs twee servers gestuurd. Eerst koppelt een Apple-server het IP-adres los van de gebruiker die een site wil bezoeken. Vervolgens geeft een externe server de gebruiker een tijdelijk IP-adres en verbindt deze persoon met de site. Dit zorgt ervoor dat niemand, ook Apple niet, het surfgedrag van gebruikers kan traceren.  

Volgens de telecomproviders belemmert Private  Relay  de toegang tot internetgegevens die essentieel zijn om netwerken te beheren. Bovendien zou de dienst innovatie in de weg staan. Het tracken van browseverkeer dat Apple  Relay  onmogelijk maakt is daarnaast commercieel aantrekkelijk voor providers. Door dit verkeer te volgen kunnen ze internetgebruikers bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties aanbieden.  

In strijd met Europese wetgeving  

De providers wijzen erop dat Private  Relay  ingaat tegen de Digital Markets Act (DMA)Die wet is onderdeel van het  Digital Services Pakket  van de Europese Commissie en moet grote online platforms zoals Apple reguleren. De DMA bevat onder meer transparantiemaatregelen en verplichtingen ten aanzien van traceerbaarheid van gebruikers. De wet gaat op zijn vroegst volgend jaar in, maar telecomproviders hopen met hun brief al eerder iets tegen Apple  Relay  te kunnen doen.  

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op Private  Relay . Apple kondigde de functie in juni 2021 aan en in oktober deelden experts tegenover The Telegraph ook al hun zorgen over de dienst (2). De afscherming van browseverkeer zou de opsporingsmogelijkheden van de politie namelijk beperkenIn verschillende landen, waaronder China, is de dienst al verboden.  

(1) Apple  under   fire  over iPhone  encryption   tech  - The Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/business/2022/01/09/apple-fire-iphone-encryption-tech/)
(2) Apple's encrypted browsing will make it harder for police to investigate dangerous criminals - The Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/news/2021/10/02/apples-encrypted-browsing-will-make-harder-police-investigate/) 

 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.