Werkgevers misbruiken bewakingscamera’s om hun medewerkers te controleren. Dat blijkt uit gesprekken met werknemers die door hun baas in de gaten worden gehouden. NOS publiceerde dit afgelopen vrijdag op haar website.
“Voor elke klacht die bij ons binnenkomt, zijn er honderd die niet worden gemeld”, stelt Jacqueline Twerda van vakbond CNV. “De drempel om te klagen, is voor werknemers heel hoog.” Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het niet geoorloofd om camera’s op deze manier te gebruiken, zegt Kristina Irion. Zij is juriste bij het Instituut voor Informatierecht. “Een werkgever moet in ieder geval een concrete reden hebben om camera’s op te hangen. Bijvoorbeeld bij een risico op inbraak, of bij fraude aan de kassa. Maar een werkgever mag niet altijd iedereen onder cameratoezicht houden, alleen omdat die dat leuk vindt.”
Het gebruik van bewakingscamera’s groeit, gaven de meeste camera-installateurs aan tijdens een rondvraag. Volgens installateur Stefan Elias komt dat, omdat de technologie zich razendsnel ontwikkelt. Camera’s worden goedkoper terwijl ze steeds meer kunnen. Een van die technologische innovaties is de optie om altijd en overal live met de camera mee te kijken. “Een wand met tv’s is niet meer nodig. Mijn klanten kunnen de beelden bekijken op hun smartphone of computer. Waar je ook bent in de wereld, je kan de camerabeelden bekijken”, aldus Elias.