Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Werkgevers willen niet vragen naar QR-code werknemers

Het demissionaire kabinet werkt aan een wetsvoorstel om werkgevers de mogelijkheid te bieden om medewerkers om een coronatoegangspas te vragen. De meeste werkgevers staan hier niet om te springen: ze zijn bang dat dit tot ‘hele zure verhoudingen’ leidt. Voor veel beroepsgroepen is het bovendien niet nodig om een QR-code te laten zien. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs diverse brancheverenigingen.

VPN Gids 8 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Kabinet werkt aan wetswijziging

Afgelopen weekend gingen de strengere coronamaatregelen in die het kabinet vorige week dinsdag aankondigde. Zo zijn mondkapjes verplicht bij gebouwen die vrij toegankelijk zijn voor het publiek (winkels, supermarkten en pretparken), maar ook in de horeca, in het openbaar vervoer, bij verplaatsingen in het middelbaar en hoger onderwijs, op luchthavens en in vliegtuigen, en beoefenaars van contactberoepen (kapper, masseur). Verder gelden opnieuw de basisadviezen zoals anderhalve meter afstand en goed je handen wassen, en is het thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de tijd thuis’.

Het kabinet werkt ook aan een maatregel op de langere termijn. Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge vertelden op de persconferentie dat ze aan een wetswijziging werken. Momenteel staat in de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen dat de QR-code niet gebruikt mag worden om alleen gevaccineerde medewerkers toegang te geven tot de werkvloer. Het kabinet wil werkgevers de mogelijkheid geven om wel om een coronatoegangspas te vragen.

Werkgevers willen optie om naar QR-code werknemers te vragen, vakbond tegen

Afgelopen week vertelde een woordvoerder namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland dat zij er geen moeite mee hebben als werkgevers om de QR-code van medewerkers vragen. “Wij willen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben om eventueel naar een toegangsbewijs te vragen als die behoefte bestaat in een sector of bedrijf”, zo zei hij tegenover verschillende media. Branchevereniging Bouwend Nederland gaf al eerder aan hier geen bezwaar tegen te hebben.

Vakbond FNV was daar mordicus tegen. Volgens FNV-voorzitter Kitty Jong worden de grondrechten van werknemers geschonden als gegevens over vaccinatie worden vastgelegd. “Als je in een wetswijziging voor het eerst gaat vastleggen dat de medische privacy van mensen geschonden kan worden, wat gaat dit dan betekenen voor andere situaties dan de coronacrisis?”, vroeg ze zich hardop af.

BNR heeft opnieuw een aantal brancheorganisaties benaderd met de vraag of ze het zien zitten om een coronatoegangsbewijs te vragen van werknemers. Wat blijkt nu? Veel werkgevers zien dit helemaal niet zitten. Onder meer Schoonmakend Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, ActiZ en NL Actief zijn tegen een coronapas op de werkvloer. Zij noemen het ‘een inbreuk op de privacy’. Alleen Bouwend Nederland ziet het zitten.

‘Hele zure verhoudingen’

Jannes van der Velde, woordvoerder van de Algemene Werkgeversorganisatie Nederland (AWVN), benadrukt bij BNR dat het controleren op een QR-code door werkgevers niet verplicht is. “De wet is nog steeds niet gewijzigd, er is dus ook nog geen wettelijke mogelijkheid om die werkgevers te vragen om de QR-code bij hun werknemers te controleren. Of dat binnenkort zal wijzigen is de grote vraag.”

Van der Velde zegt dat als werkgevers door het kabinet verplicht worden om te controleren op QR-codes, dat dit voor ‘hele zure verhoudingen’ met werknemers kan zorgen. Dat is iets waar werkgevers volgens hem ook voor vrezen. “Tegelijkertijd zien zij -en wij ook- dat je die mogelijkheid best wat kunt verruimen om absurde en gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarom pleiten wij meer voor een mogelijkheid zonder dat dat een hele harde verplichting wordt die ons wordt opgelegd”, aldus de woordvoerder.

Tot slot stelt Van der Velde dat het voor een aantal beroepen helemaal niet nodig is om te controleren. “Voor thuiswerkers lijkt het ons niet nodig. Voor heel veel andere bedrijven ook niet. In de industrie is veilig werken gewoon de norm. Op veel kantoren zitten de stickers nog op de bureaus wat wel en geen werkplek is en zijn de looplijnen nog in stand gehouden. Ook daar staan de spatschermen soms nog. Dan is het de vraag of je een grote inbreuk op de privacy nodig en wenselijk vindt en die verplichtend wil opleggen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.