Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Wet inzake digitale diensten: Commissie lanceert transparantiedatabank

De Commissie heeft de transparantiedatabank voor de wet inzake digitale diensten opgezet, waarmee een van de vele baanbrekende transparantiekenmerken van de wet inzake digitale diensten in werking is getreden

Europese Commissie 27 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Op grond van de wet inzake digitale diensten moeten alle aanbieders van hostingdienstenEN••• gebruikers duidelijke en specifieke informatie, zogenaamde motiveringen, verstrekken wanneer zij bepaalde inhoud verwijderen of de toegang daartoe beperken. In de nieuwe databank worden deze motiveringen verzameld overeenkomstig artikel 24, lid 5, van de wet inzake digitale diensten. Dit maakt deze databank een pioniersregister voor regelgeving, waar gegevens over inhoudsmoderatiebesluiten van aanbieders van onlineplatforms die actief zijn in de EU, op ongekende schaal en granulariteit toegankelijk zijn voor het grote publiek, waardoor meer onlineverantwoordingsplicht mogelijk wordt.

Alleen zeer grote onlineplatforms (VLOP’s) moeten gegevens in de databank indienen als onderdeel van hun naleving van de wet inzake digitale diensten nu al. Vanaf 17 februari 2024 moeten alle aanbieders van onlineplatforms, met uitzondering van micro- en kleine ondernemingen, gegevens over hun inhoudsmoderatiebesluiten indienen.

Dankzij de Transparantiedatabank kunnen gebruikers samenvattende statistieken bekijken (momenteel in bètaversie), zoeken naar specifieke motiveringen en gegevens downloaden. De Commissie zal de komende maanden nieuwe analyse- en visualisatiefuncties toevoegen en is intussen ingenomen met eventuele feedback over haar huidige configuratie. De broncode van de databank is openbaar beschikbaar op GitHub. Samen met de praktijkcode betreffende desinformatie en verdere transparantiebevorderende maatregelen in het kader van de wet inzake digitale diensten stelt de nieuwe databank alle gebruikers in staat om beter geïnformeerd op te treden tegen de verspreiding van illegale en schadelijke online-inhoud.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.