Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

WhatsApp introduceert Chat Lock

WhatsApp heeft een nieuwe methode aangekondigd om je persoonlijke gesprekken te beschermen: Chat Lock. Chatberichten kunnen dan alleen gelezen worden als deze worden ontgrendeld met een wachtwoord of biometrische gegevens. De komende maanden gaat de berichtendienst meer opties toevoegen aan Chat Lock. WhatsApp kondigt Chat Lock, of Chatvergrendeling zoals de feature in het Nederlands heet, aan via haar weblog.

vpngids 16 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Zo activeer je Chatvergrendeling

Om gebruik te maken van de nieuwe beveiligingsfunctie, moet je Chat Lock eerst inschakelen. Alvorens je een chat kunt afschermen, moet je een apparaatverificatie instellen. Dat betekent dat je een wachtwoord, pincode, vingerafdruk of Face ID moet opgeven. Als je dat hebt gedaan tik je op Chatinfo > Chatvergrendeling. Vervolgens kies je voor ‘Deze chat vergrendelen met vingerafdruk’ of ‘Vergrendel deze chat met Face ID’ en bevestig je dat met je vingerafdruk of gezichtsprofiel.

Eén-op-één berichten en groepsberichten die met Chatvergrendeling zijn afgeschermd worden uit het Postvak IN gehaald en in een eigen map geplaatst. De berichten in deze map zijn alleen toegankelijk met een vingerafdruk of Face ID. De inhoud van meldingen en de betreffende contactpersonen worden verborgen als de chats vergrendeld zijn. Oproepen worden niet vergrendeld.

Hier moet je rekening mee houden als je Chat Lock instelt

Het is goed om te weten dat chats alleen lokaal worden vergrendeld. Met andere woorden, als je Chat Lock hebt ingesteld op je smartphone en je opent WhatsApp via je laptop of desktopcomputer, dan worden de berichten op gekoppelde apparaten niet afgeschermd. Als je een back-up maakt van je chatgeschiedenis, dan blijven de vergrendelde chats vergrendeld.

Als je Chatvergrendeling inschakelt, dan weet degene met wie je chat niet dat je deze feature hebt geactiveerd. Om een gearchiveerde chat te vergrendelen, moet je deze dearchiveren. Pas daarna is het mogelijk om Chat Lock in te stellen.

Om vergrendelde chats te bekijken, ga je naar het tabblad Chats en veeg je omlaag. Daar vind je de map Vergrendelde chats. Om berichten te lezen of te verzenden, moet je deze map ontgrendelen. Daarvoor gebruik je vingerafdruk of gezichtsprofiel.

WhatsApp gaat ‘komende maanden’ meer opties toevoegen

WhatsApp denkt dat Chat Lock goed is “voor mensen die hun telefoon soms moeten delen met een familielid of voor de momenten dat iemand anders je telefoon vasthoudt precies op het moment dat er een extra speciale chat binnenkomt”. Je kunt de functie natuurlijk ook gebruiken als je gesteld bent op je privacy: niemand kan immers je privéberichten lezen zonder jouw biometrische gegevens.

Tot slot zegt WhatsApp dat ze ‘de komende maanden’ meer opties gaat toevoegen aan Chatvergrendeling. Dan moet je denken aan vergrendeling voor ondersteunende apparaten en het instellen van unieke wachtwoorden voor je chats. Om je chatgesprekken te beveiligen hoef je dan niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken als het wachtwoord van je mobiele telefoon.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.