Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

WODC: Nederlanders gaan onveilig om met wachtwoorden en persoonsgegevens

Het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag heeft in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek gedaan naar de omgang met wachtwoorden en privédata.

Informatiebeveiliging Nederland 14 september 2022

Bankrekening

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd een wachtwoord te genereren. 84 procent van hen maakten volgens de onderzoekers zwakke tot zeer zwakke wachtwoorden aan. Om te beoordelen in hoeverre de deelnemers veilig omgaan met persoonsgegevens werd onder meer een winactie georganiseerd. Circa 81 procent van de respondenten nam deel aan de actie. Daarmee stemden zij in met het online delen van hun persoonsgegevens. Meer dan zeventig procent deelde alle persoonsgegevens, inclusief de laatste drie cijfers van hun bankrekening. Het was niet verplicht om deze gegevens te delen.

Risico’s benoemen

De onderzoekers concludeerden dat het benoemen van risico’s van onveilig gedrag zorgde voor veiligere wachtwoorden en veiliger online delen van persoonsgegevens. “Maar er is nog steeds veel winst te behalen. Deze winst is mogelijk te behalen door in te zetten op techniek en aanpassingen van de gebruikersomgeving en aanpassingen in wetgeving,” aldus de onderzoekers. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd in de loop van dit jaar met een beleidsreactie te komen naar aanleiding van het onderzoeksrapport.

Klik hier (1) voor het onderzoeksrapport van het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag.

  1. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/09/05/tk-aanbieding-wodc-rapport-veilige-toegang-en-verantwoord-delen-psychologische-determinanten-van-veilig-wachtwoordgedrag-en-het-veilig-online-delen-van-persoonsgegevens

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.