Zalando is het niet eens met de classificatie ‘zeer groot online platform’, die de kledingverkoper onlangs kreeg van de Europese Commissie. Volgens de Digital Services Act (DSA) behoort het van oorsprong Duitse bedrijf tot deze categorie, wat betekent dat het aan nieuwe en strenge eisen dient te voldoen om consumenten te beschermen. De retailer wil dat het Hof het besluit van de Europese Commissie terugdraait. Dat schrijft Zalando in een persverklaring.
Eind 2021 stemde het Europees Parlement in met de Digital Services Act (DSA). Met deze nieuwe wetgeving wil Brussel consumenten en internetgebruikers beter beschermen tegen de macht van grote technologiebedrijven als Meta en Google. De DSA bepaalt onder meer dat grote online platforms een volg-mij-niet optie moeten aanbieden. Bedrijven mogen dan geen gebruikersprofielen creëren en doorverkopen aan derden. Voor kinderen komt er een algeheel verbod om persoonsgerichte advertenties aan te bieden.
Verder bepaalt de DSA dat techbedrijven openheid en transparantie moeten bieden hoe hun aanbevelingssystemen en -algoritmen werken. Gebruikers krijgen onder de nieuwe wetgeving meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen als hun berichten of video’s worden verwijderd. Techbedrijven moeten tevens beter bereikbaar zijn voor overheden en individuele gebruikers.
Tot slot stelt de DSA aanvullende eisen op het gebied van veiligheid. Zo moeten partijen die onder de wetgeving vallen hun inspanningen opvoeren om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan, zijn ze verplicht om externe audits te laten uitvoeren en moeten ze data delen met autoriteiten en onderzoekers.
De DSA treedt op 25 augustus in werking en geldt voor bedrijven die maandelijks meer dan 45 miljoen actieve gebruikers hebben.
Toen beleidsmakers in Europa instemden met de DSA, had men nog geen idee welke techbedrijven onder de nieuwe wetgeving zouden vallen. Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne Markt, gaf eind april antwoord op deze vraag.
Hij verstrekte een lijst met daarop de namen van 19 internationaal opererende bedrijven die aan de criteria van de DSA voldeden. Naast Apple, Google en Meta werden ook onder meer Instagram, LinkedIn, TikTok en Twitter genoemd. Ook Zalando stond op deze lijst, en daar is het bedrijf het niet mee eens.
Via een persbericht laat Zalando weten dat de Europese Commissie geen rekening houdt met het feit dat het kledingverkoper in de detailhandel actief is. Zodoende vormt het bedrijf geen risico om illegale of schadelijke content van derden te verspreiden. “Integendeel, Zalando biedt zijn klanten een veilige online omgeving met zorgvuldig geselecteerde producten van toonaangevende merken en gevestigde partners”, zo schrijft de kledingverkoper.
Verder heeft Zalando kritiek op de wijze waarop de lijst van de Europese Commissie is samengesteld. Naar eigen zeggen ontbreekt een ‘duidelijke en consistente methodologie’ om te beoordelen of een bedrijf een ‘zeer groot online platform’ is.
Zalando is overigens niet de enige online verkoper die op de DSA-lijst wordt genoemd. Ook AliExpress, Amazon en Google Shopping staan op de lijst. Zij hebben tot op heden geen bezwaar ingediend tegen deze vermelding. Wanneer het Europees Hof van Justitie met een uitspraak komt in deze kwestie, is onbekend.