Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Zo verhoog je de digitale weerbaarheid van jouw organisatie

De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) ontwikkelde het Ondersteuningspakket Verhogen Digitale Weerbaarheid (VDW) voor de processen en maatregelen uit de BIO met de hoogste prioriteit. Ontwikkeld voor gemeenten, net zo goed bruikbaar voor andere overheden.

Digitale Overheid 23 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) beschrijft de controls en maatregelen die minimaal nodig zijn. De IBD is de CERT voor gemeenten en biedt hulp bij cyberincidenten. IBD merkte bij incidenten dat gemeenten ondersteuning nodig hebben bij de implementatie van basismaatregelen en -processen. Die ondersteuning bieden zij onder andere met VDW.

Aan de slag met digitale weerbaarheid

Het pakket VDW bestaat uit een aantal modules. Iedere module bevat hulpmiddelen voor organisaties om mee aan de slag te gaan.

  • maatregelen en processen: de basis op orde.

  • monitoring en response: hoe houd je zicht op de effectiviteit van processen en maatregelen?

  • awareness: meer bewustzijn cybersecurity en security by design

  • bedrijfscontinuïteitsbeheer: hoe krijg je de bedrijfsprocessen na een incident snel weer op de rit?

  • procesautomatisering: hoe zorg je dat de automatisering voor besturing van industriële toepassingen, (bruggen en sluizen, verkeerslichten, maar ook gebouwbeheerssystemen) veilig is.

In het cyberwebinar ‘Verhogen digitale weerbaarheid en procesautomatisering (link naar andere website)‘ lichten Jule Hintzbergen (VNG Realisatie) en Twan van der Meer (VNG Realisatie – IBD) de IBD de modules en de maatregelen toe.

De overheidsbrede cyberoefening en webinars organiseerde 3 andere webinars deze maand. Deze kun je nu allemaal terugkijken.

  • Hoe zorgt het DIVD voor cyberveilige organisaties? (link naar andere website) Leer meer over de werkwijze van het DIVD en het onlangs opgerichte Security Meldpunt.

  • De bestuurskamer in control. Verken cybersecurity vanuit bestuurdersperspectief. (link naar andere website)

  • Better safe than sorry (link naar andere website)! Over de aanpak van informatiebeveiliging bij agile werken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Menno Weij