D66 maakt zich zorgen om de privacyrisico’s die het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ met zich meebrengt. Dat blijkt uit een debat over het voorstel dat de Wet flexibel werken moet wijzigen. Het voorstel zorgt ervoor dat werkgevers verzoeken van een werknemer om niet op locatie te werken niet meer zomaar af mogen wijzen. Alleen als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zou dit nog mogen.
Hoewel de wet afkomstig is van GroenLinks en D66, zijn er binnen de tweede partij zorgen over. Aan de ene kant geeft het werknemers namelijk de keuzevrijheid om thuis te werken. Aan de andere kant liggen er privacyrisico’s op de loer. D66-kamerlid Van Beukering-Huijbregts: “Hoe kunnen we voorkomen dat werkgevers te veel inbreuk gaan maken op de privacy van werknemers met bijvoorbeeld toezichtsoftware”.
GroenLinks en PvdA hebben ook hun zorgen geuit over het wetsvoorstel. Zij wezen hierbij op het ‘recht van onbereikbaarheid’, waarvan de Partij van de Arbeid zegt dat dit ook wettelijk geregeld moet worden. De partijen maken zich namelijk zorgen dat het lastiger is om je grenzen te bewaken tijdens het thuiswerken. PvdA-Kamerlid Kathmann stelt dat “de werkgever en werknemers met elkaar in overleg dienen te gaan om afspraken te maken over die bereikbaarheid buiten werktijd”.
De SP staat positief tegenover het het streven om te komen tot meer zeggenschap van werknemers om te kiezen waar ze willen werken. Wel stelt de partij vragen over andere risico’s, zoals vereenzaming en arbeidsomstandigheden thuis. Ook vraagt SP-Kamerlid Van Kent zich af of een werknemer verzoeken van zijn manager om thuis te werken mag weigeren.
De PVV heeft moeite met het voorstel. Zo twijfelt de partij of het toegestaan moet worden dat werknemers vanuit het buitenland zouden mogen werken. Ook wijst de PVV op een toename in administratieve taken bij bedrijven.
Tijdens de corona lockdowns nam het aantal thuiswerkers enorm toe. Werkgevers maakten toen ook meer gebruik van monitoringssoftware om hun personeel in de gaten te houden. Dat bleek eind 2020 uit een enquête onder duizend Nederlandse werknemers en tweehonderd MKB-managers (2).
Bijna veertig procent van de werknemers gaf toen aan door hun werkgever gemonitord de worden. Zo hielden managers bij wanneer werknemers in- en uitloggen, registreerden ze de toetsaanslagen en welke websites werden bezocht. Ook werd er gekeken waar de werknemer precies was.