Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Bescherm je kroonjuwelen nu al tegen de dreiging van quantumcomputers

Werk je met gevoelige informatie? In een brochure die de AIVD vandaag heeft uitgegeven, lezen ICT-beveiligers welke maatregelen zij nu en in de toekomst kunnen nemen om hun organisatie te beschermen tegen de dreiging van quantumcomputers.

AIVD 23 sep 2021

Handreikingen

Handreikingen

NBV houdt rekening met quantumcomputer die in 2030 huidige cryptografische standaarden kan breken

Al jaren wordt de komst voorspeld van de quantumcomputer die bepaalde cryptografie kan breken. Dit brengt risico’s met zich mee op het gebied van informatiebeveiliging. Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) volgt de ontwikkelingen op de voet en doet onderzoek om tijdig producten en oplossingen te kunnen bieden tegen deze beveiligingsrisico’s.

De algemene verwachting is dat een quantumcomputer binnen twintig jaar de huidige cryptografische standaarden kan breken. Experts achten de kans klein maar reëel dat quantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zullen zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Voor gevoelige informatie vindt het NBV een klein risico voldoende reden om passende maatregelen te nemen.

Risico’s huidige cryptografie

Tot die tijd zijn er ook risico’s voor de huidige cryptografie. De data die je nu vercijferd verstuurt of opslaat, kan onderschept worden en op een later moment met een quantumcomputer ontcijferd worden. Gegevens die in 2030 nog steeds gevoelig zijn en geheim moeten blijven, moeten daarom nu al vercijferd worden met cryptografie die beschermt tegen aanvallen met een quantumcomputer. 

Download de brochure hier.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.