Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

BRK Bevragen maakt efficiënter en effectiever gebruik gegevens mogelijk

Het Kadaster heeft de API BRK Bevragen in productie genomen. Met deze API kunnen gemeenten efficiënter en effectiever gebruikmaken van gegevens uit de Basisregistratie Kadaster (BRK). BRK Bevragen is de eerste Haal Centraal API.

23 jul 2020

Geen kopieën meer

Gemeenten gebruiken voor hun processen gegevens uit de basisregistraties van de overheid. Zij slaan nog vaak zelf gegevens op in hun processystemen. Gemeenten willen af van deze kopieën, en de gegevens rechtstreeks afnemen bij de landelijke registraties. Dat sluit aan op de informatiekundige visie Common Ground. VNG Realisatie lanceerde het programma Haal Centraal om daarvoor functionaliteit te ontwikkelen. Deze zogenaamde API’s (zie kader) stellen gemeenten in staat om flexibel te vernieuwen, te voldoen aan privacywetgeving (AVG) en efficiënt om te gaan met data.

Wat is een API?

Met een Application Programming Interface (API) kunnen twee systemen rechtstreeks met elkaar communiceren; een soort digitale stekkerdoos.

Gebruiker centraal

Het Kadaster biedt BRK Bevragen aan voor gemeenten, waterschappen en belastingsamenwerkingen. Alle Haal Centraal API’s worden ontwikkeld vanuit het gebruikersperspectief. Dit betekent dat de functionaliteiten zijn gebaseerd op de vragen en behoeften van gebruikers. Bij de ontwikkeling van BRK Bevragen zijn vanuit Haal Centraal bijvoorbeeld handhavers, rioolbeheerders, veiligheidscoördinatoren en medewerkers vanuit vergunningen en belastingheffing betrokken.

Over Haal Centraal

Het programma Haal Centraal is een initiatief van de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven in samenwerking met het Kadaster, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), de Kamer van Koophandel, VNG en VNG Realisatie. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Agenda Digitale Overheid; NL DIGIbeter. Haal Centraal draagt bij aan een betere werking van het stelsel van basisregistraties.

Bekijk hier de BRK Bevragen

Bron: Digitale Overheid

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.