Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie en OM staan onvoldoende stil bij gevolgen opnemen persoonsgegevens van getuige in strafdossier

Een man deelt telefonisch informatie over een strafzaak met een wijkagent. Hij vertelt de wijkagent tijdens dit gesprek ook dat niemand mag weten dat de informatie van hem afkomt. De man komt er later achter dat zijn informatie is opgenomen in een proces-verbaal. Dit proces-verbaal is onderdeel van een strafdossier. Ook komt de man erachter dat zijn persoonsgegevens in het strafdossier staan. Op het moment dat dit openbaar wordt, worden hij en zijn naasten bedreigd.

Nationale Ombudsman 22 juli 2021

Klacht

De man klaagt erover dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn persoonsgegevens in het strafdossier hebben opgenomen als getuige. Ook klaagt hij erover dat de weergave van zijn informatie in het proces-verbaal niet juist is. Tot slot klaagt de man erover dat de politie onvoldoende heeft gedaan om hem en zijn naasten te beschermen.

Onderzoek

De Nationale ombudsman heeft de klachten van de man onderzocht. Hiertoe spraken de medewerkers van de ombudsman onder meer met verschillende politieambtenaren en de betrokken zaaksofficier.

Oordeel

Er zijn verschillende manieren om informatie te delen met de politie. Als iemand informatie deelt met het Team Criminele Inlichtingen of via Meld Misdaad Anoniem, kan de identiteit van diegene worden beschermd. Op het moment dat iemand informatie deelt met een wijkagent kan dat niet worden gegarandeerd.

De Nationale ombudsman oordeelt dat de politie en het OM in dit geval onvoldoende hebben stilgestaan bij de vraag of de persoonsgegevens van de man in het strafdossier moesten worden opgenomen. De communicatie tussen het wijkteam aan de ene kant en de recherche en het OM aan de andere kant was niet goed. Hierdoor wisten recherche en OM niet dat de wijkagent had geworsteld met wat hij moest doen met de verkregen informatie. Ook wisten zij niet dat de wijkagent moeite had gedaan om de man te beschermen. Daarnaast wisten zij niet welke afspraak hierover was gemaakt.

De Nationale ombudsman oordeelt verder dat er geen aanwijzingen zijn dat de inhoud van het proces-verbaal onjuist is.

Tot slot oordeelt de ombudsman dat de politie te laat beveiligingsmaatregelen heeft getroffen om de man te beschermen. De man had al moeten worden beschermd vanaf het moment dat zijn persoonsgegevens in het strafdossier werden opgenomen. Dat is niet gebeurd. De ombudsman vindt niet dat de beveiligingsmaatregelen tekortschoten, toen ze wel werden getroffen.

Download hier het rapport van de Ombudsman

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.