Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

De ‘Battle of Payments’: open banking als game changer

Ooit jezelf afgevraagd hoe complex transacties zijn? Welke kosten er schuilgaan achter pinbetalingen? Of waarom open banking steeds populairder wordt? In dit artikel gaat Jan Willem Stoffer (Digital Banking & Open Banking Expert bij Sopra Banking Software) in op deze vragen en werpt hij een licht op de dynamische wereld van betalingen.

Banken.nl 8 april 2024

Waar consumenten zelf niet de directe ‘pijn’ voelen bij individuele pintransacties, zijn het de handelaren die opdraaien voor het grootste deel van de kosten van een betalingsverwerking. Kosten die bijdragen aan een wereldwijde betalingsindustrie, die in 2022 een waarde kende van een duizelingwekkende €778 miljard. De betaalindustrie groeit de komende jaren verder, naar een waarde van naar verwachting €1166 miljard in 2026.

Tegen deze achtergrond lijkt open banking een veelbelovend alternatief, vooral sinds de implementatie van de vernieuwde Payment Service Directive (PSD2) in 2018. Onder PSD2 zijn banken verplicht om zogeheten API's beschikbaar te stellen voor Account Information Services (AIS) en Payment Initiation Services (PIS).

Dit zijn interfaces die programma’s in staat stellen om onderling te communiceren, waardoor Third-Party Providers (TPP's) veilig toegang krijgen tot rekeningen van klanten. Deze regelgevingsimpuls heeft als het ware een wedloop ontketend. De zoektocht is ingezet naar innovatieve financiële oplossingen, waarvan consumenten profiteren door toenemende concurrentie en keuze.

Open banking-betalingen bieden een gestroomlijnd proces, waarbij geld rechtstreeks wordt overgemaakt tussen banken van betalers en begunstigden, zonder tussenpersonen zoals payment service providers. De eenvoud en veiligheid van deze methode maken het een aantrekkelijk alternatief voor zowel consumenten als ondernemers.

Vooruitkijkend, zien we dat verschillende ontwikkelingen de invoering van open bank-betalingen beloven te versnellen. Verordeningen zoals PSD3/PSR geven prioriteit aan consumentenbelangen, veiligheid en concurrentie en stimuleren een omgeving die bevorderlijk is voor innovatie op het gebied van open banking.

Daarnaast versterken initiatieven als SEPA Instant Credit-overboekingen en SEPA Request-To-Pay de aantrekkingskracht van open banking nog verder én beloven ze snellere transacties en verbeterde betaalervaringen.

Nu het betalingslandschap een transformatie ondergaat, komt open banking naar voren als een disruptor. Een disruptor die een overtuigend alternatief biedt voor wat we gewend zijn en echte game changer kan zijn voor de toekomst van betalingen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.