Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Actiegroep noyb dient klachten in tegen Meta

Op 26 juni laat Meta nieuwe voorwaarden ingaan. Volgens die voorwaarden mag het bedrijf foto’s en berichten die zijn gedeeld met de diensten van Meta gebruiken om zijn AI-tool Llama mee te trainen. De actiegroep none of your business (noyb) heeft klachten ingediend in elf Europese landen hiertegen.

VPN Gids 10 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Meta gaat posts gebruiken om AI te trainen

Meta, het techbedrijf achter Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp wil onder andere persoonlijke berichten, afbeeldingen en online trackinggegevens gebruiken als trainingsmateriaal voor haar AI-tools. Het gaat bijvoorbeeld om Imagine with Meta AI, een tool die gebaseerd is op Meta’s Llama 3-technologie. Versies van Llama zitten echter ook verwerkt in andere diensten van Meta.

Privécommunicatie zoals de chats uit WhatsApp gaat Meta niet gebruiken voor de training, maar foto’s die op Instagram of Facebook zijn gepubliceerd wel. Volgens Meta heeft het bedrijf een legitiem belang bij het gebruiken van deze gegevens. Zelfs als je geen Facebook-account meer hebt, kan het gebeuren dat jouw oude posts ingezet worden.

11 klachten ingediend

Actiegroep noyb maakt zich zorgen om het gebruik van persoonlijke gegevens van gebruikers door Meta. De data van 4 miljard Meta-gebruikers kan ingezet worden voor de AI-training, waaronder data van 400 miljoen Europeanen.

Meta doet dit zonder toestemming te vragen. Ook is het niet mogelijk om je persoonlijke data uit Meta’s systeem te laten verwijderen. Volgens noyb is dit in strijd met de AVG. Facebook biedt wel als opt-out een objectieformulier aan.

De actiegroep heeft klachten ingediend bij de privacywaakhonden van elf Europese landen, waaronder Nederland. Noyb vraagt de toezichthouders om een spoedprocedure te beginnen tegen Meta.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft echter aangegeven niet bevoegd te zijn om een onderzoek naar Meta te starten. Volgens de AP is de Ierse autoriteit verantwoordelijk, omdat in Ierland de Europese hoofdvestiging van het techbedrijf zit. De Noorse autoriteit (1) heeft wel al aangegeven dat de werkwijze van Meta twijfelachtig is.

Eerdere uitspraken

Het Europese Hof van Justitie heeft zich in 2021 al uitgesproken over het gebruik van persoonlijke gegevens door Meta. Volgens het Hof heeft het techbedrijf geen legitiem belang bij het schenden van het recht op gegevensbescherming. Volgens noyb gaat Meta met de nieuwe voorwaarden tegen deze uitspraak in.

Ook heeft noyb kritiek op het feit dat Meta deals probeert te sluiten met de Ierse Data Protection Commission (DPC) om de AVG te omzeilen. Bij een eerdere poging hiertoe heeft de European Data Protection Board (EDPB) ingegrepen. Dat resulteerde in een boete van €395 miljoen voor de techgigant.

  1. https://www.datatilsynet.no/aktuelt/aktuelle-nyheter-2024/meta-vil-bruke-brukernes-bilder-og-innlegg-til-a-utvikle-ki/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.