Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

AI-kennis naar de jonge generatie in Noord-Nederland 27 september 2023

De digitale revolutie en kunstmatige intelligentie (AI) zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Deze technologische ontwikkelingen hebben een enorme impact op onze samenleving en toekomst. Maar wat weten jongeren eigenlijk over AI en hoe het hun wereld zal veranderen? Het gloednieuwe 'Jouw Technologie van Morgen' onderwijsprogramma heeft als missie om jongeren bewust te maken van AI en hen te betrekken bij deze revolutie. Tijdens het weekend van Zpannend Zernike wordt het programma voor het eerst gepresenteerd in de Wetenschapstruck. Op zaterdag 30 september bevindt deze zich aan de Deusinglaan bij het UMCG, en op zondag verplaatst de truck naar de Zernike campus.

Rijksuniversiteit Groningen 30 september 2023

Artikelen

Artikelen

AI Begrijpelijk en Toegankelijk voor Jongeren

‘Jouw Technologie van Morgen’ is een initiatief van het ELSA AI lab Noord-Nederland (ELSA-NN) , een consortium van onderzoeksinstellingen, maatschappelijke partners, bedrijven, patiënten en burgers die samen onderzoek doen naar en bij willen dragen aan verantwoorde ontwikkeling en implementatie van AI in de gezondheidszorg. Het UMCG, als penvoerder van ELSA-NN, gaat samen met de Jantina Tammes School van de Rijksuniversiteit Groningen, de AI Hub Noord Nederland, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool invulling geven aan het programma. Door het aanbieden van het ‘Jouw Technologie van Morgen’ programma in de wetenschapstruck kunnen jongeren op een speelse en interactieve manier kennis maken met AI en wordt complexe technologie begrijpelijk en toegankelijk gemaakt.

Sinds 2005 rijdt de wetenschapstruck van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen rond in Nederland en Noord-West Duitsland om scholieren te interesseren voor techniek en wetenschap. De truck komt jaarlijks bij 120 scholen en evenementen, met een bereik van 25.000 leerlingen per jaar. Met het programma ‘Jouw Energie van Morgen’ leerden bezoekers de afgelopen jaren over alle facetten van energie. Nu wordt met ‘Jouw Technologie van Morgen’, een programma over kunstmatige intelligentie in de wereld om ons heen, aan het lesaanbod toegevoegd.

Brug tussen Wetenschap en Samenleving

Mirjam Plantinga, projectleider van ELSA-NN en initiatiefnemer, licht toe: "Met het ‘Jouw Technologie van Morgen’ programma streven we ernaar niet alleen de kennis van jongeren over AI te vergroten, maar hen ook actief te betrekken bij de ontwikkeling en toepassing ervan. Onze visie is om een nieuwe generatie klaar te stomen voor de digitale toekomst, terwijl we samen met onze partners Noord-Nederland profileren als een hub voor AI-expertise en innovatie. Ik ben enorm verheugd door de samenwerking met de wetenschapstruck. Samen kunnen we een grote groep jongeren bereiken.”

Feestelijke Onthulling

De toevoeging van het ‘Jouw technologie van morgen’ programma aan de wetenschapstruck zal op donderdag 28 september formeel worden bekrachtigd tijdens het AI-congres van het Noorden, dat plaatsvindt in het Groninger Forum. Enkele dagen later is de truck in zijn nieuwe jasje voor het eerst te zien tijdens Zpannend Zernike, op de zaterdag aan de Deusinglaan 1 tijdens de publieksmiddag bij de Medische Faculteit van het UMCG en op de zondag op de Zernikecampus.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.