Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Apple geeft toe aan ACM in zaak App Store

Apple was de afgelopen maanden in conflict met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de positie van datingapps in de Nederlandse App Store. Nu is er eindelijk overeenstemming tussen de twee partijen, omdat Apple toegeeft aan de eisen van de ACM. Dat laat de ACM weten aan de NOS.

13 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In datingapps als Tinder en Bumble kon eerst alleen maar worden betaald via de kassa van de App Store, dus via Apple. Dat was volgens de ACM niet eerlijk en kost de appontwikkelaars bovendien veel geld, want Apple vraagt over elke betaling 30% commissie (1) (2).

Meerdere betaalmethodes

Datingappontwikkelaars maken gebruik van verschillende services van Apple. Zo hebben ze locatievoorzieningen nodig om gebruikers die dicht bij elkaar zijn aan elkaar te koppelen en sturen ze gebruikers meldingen over matches en berichten via de notificatieopties van Apple. Daardoor zijn de ontwikkelaars afhankelijk van Apple en kan het techbedrijf het maken om klanten van datingapps alleen via de kassa van de App Store te laten betalen. De ACM sprong voor de ontwikkelaars van datingapps in de bres en vocht de zaak aan.

Dat in datingapps ook andere betaalmethoden geïmplementeerd mochten worden, besloot Apple al eerder. Maar de techgigant stond de combinatie van deze andere betaalmethoden met die van Apple niet toe (3). De ACM vond dit besluit van Apple niet genoeg en legde verschillende dwangsommen op, in totaal ter hoogte van 50 miljoen euro. Nu heeft Apple alsnog toegegeven aan de eisen van de ACM en komt het dus ook niet tot een daadwerkelijke boete.

Strijd nog niet over

Ondanks dat Apple nu heeft toegegeven aan de eisen van de ACM, blijft de strijd voortduren. Volgens Apple heeft het implementeren van andere betaalmethoden negatieve gevolgen voor de privacy van consumenten. Apple zet het bezwaar tegen de dwangsommen van de ACM dan ook voort.

(1) https://nos.nl/artikel/2432269-apple-geeft-na-grote-druk-toe-aan-eisen-acm-in-app-store-zaak
(2) https://www.nu.nl/tech/6205887/apple-voldoet-volgens-acm-aan-regels-met-toestaan-andere-betaalmethoden.html
(3) https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5314473/apple-dating-apps-nederland-app-store-acm

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.