Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Datalek bij Koninklijke Nederlandse Wielren Unie

De ledenomgeving van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) is afgelopen week gehackt. Alle data van leden die in de oude database waren opgenomen zijn hierdoor in handen van derden. Er is direct melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en aangifte bij de politie. Dit meldt de KNWU in een bericht aan haar leden op de website.

Redactie Privacyweb 30 november 2020

De oude ‘MijnKNWU-omgeving’ bevatte persoons- en contactgegevens van alle leden die daar gebruik van hebben gemaakt, maar is sinds januari niet meer actief. De database werd slechts nog intern gebruikt. Leden die hun gebruikersnaam en wachtwoord sinds de overgang in januari nog niet hadden gewijzigd, worden nu aangespoord dit wel te doen. Verder zou het datalek geen directe consequenties voor de nieuwe ledenomgeving moeten hebben volgens de KNWU.

De hackers hebben losgeld gevraagd in ruil voor de data, maar de KNWU is niet van plan hierop in te gaan. De Wielren Unie is namelijk in het bezit van een back-up van de data en de data betreffen alleen historische gegevens. Daarbij zou het losgeld geen garantie zijn dat de data niet alsnog voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Voor leden staan er verschillende tips op de website van de KNWU die kunnen helpen bij het voorkomen van hun gegevens voor illegale doeleinden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.