Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Europa bezorgd over Ierse toezichthouder

De Europese Ombudsman Emily O’Reilly maakt zich zorgen over hoe de Data Protection Commission (DPC) zijn taken uitvoert. Daarom is ze een onderzoek gestart naar de Ierse toezichthouder. O’Reilly kijkt tevens waarom de Europese Commissie niet in staat is om kordaat en krachtig op te treden tegen grote technologiebedrijven. Dat schrijft de Irish Times.

VPN Gids 12 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

‘AVG creëert bottleneck en werkt verlammend’

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht van de Irish Council for Civil Liberties (ICCL). De belangenorganisatie is kritisch over het functioneren van de Data Protection Commission. Volgens ICCL-bestuurslid Johnny Ryan laat de toezichthouder 98 procent van de klachten over privacyinbreuk links liggen. Vorig jaar september schreef hij hierover een brief aan de Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders.

In zijn brief klaagde Ryan dat de Europese privacywetgeving verlammend werkt. In zijn ogen worden grote technologiebedrijven -ook wel Big Tech genoemd- amper gecontroleerd of zij zich aan de spelregels houden die zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarvoor zijn volgens Ryan diverse oorzaken. Zo hebben de meeste toezichthouders, waaronder de DPC, te weinig financiële middelen en technisch onderlegd personeel om hun werk naar behoren uit te voeren.

Een andere belangrijke oorzaak waarom handhaving vastloopt, is het One Stop Shop mechanisme of éénloketsysteem. De AVG bepaalt dat alleen de nationale toezichthouder van het land waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd, een onderzoek mag instellen naar de vermeende privacyklachten. Aangezien de meeste techbedrijven hun hoofdkantoor in de Ierse hoofdstad Dublin hebben staan, belandt het leeuwendeel van het werk op het bord van de Ierse toezichthouder. Daardoor ontstaat een forse bottleneck.

Europese Ombudsman: ‘Handhaving AVG schiet tekort in Ierland’

Volgens de Irish Times heeft Emily O’Reilly een brief geschreven aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Daarin vraagt de Europese Ombudsman aan het dagelijkse bestuur van de Europese Unie om “een gedetailleerd en volledig overzicht” te geven van alle informatie waar de Commissie over beschikt over de werkwijze van de DPC.

“Overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties melden dat de handhaving van de AVG in Ierland tekortschiet. Het recente antwoord van de Europese Commissie lijkt echter te suggereren dat daar geen bewijs voor is. Er zullen gegarandeerd vragen rijzen in de hoofden van burgers als er verschillende rapporten rondgaan over de handhaving van deze belangrijke wetgeving”, zo schrijft de Ombudsman aan EC-voorzitter Von der Leyen.

Europese Commissie vraagt DPC om harder op te treden tegen techbedrijven

O’Reilly verwijst in haar brief naar een onderzoek van de Europese Commissie. Het rapport dat daaruit voortvloeide stelt dat het goed is gesteld met vrijwel alle nationale toezichthouders. Het aantal medewerkers steeg tussen 2016 en 2019 met gemiddeld 42 procent. In Ierland groeide het personeelsbestand met maar liefst 169 procent. De begroting nam in deze periode toe met 49 procent.

De Europese Commissie was tevreden over deze resultaten. Ze verzocht de Ierse toezichthouder wel om harder op te treden tegen techgiganten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.