Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

FSB pleit voor strenger toezicht op cryptohandel

De Financial Stability Board (FSB) wil dat de handel in cryptovaluta meer in de openheid plaatsvindt. De zweem van anonimiteit zit volgens het samenwerkingsverband van financiële toezichthouders uit de G20 teveel in de weg. Het werkt criminaliteit in de hand en geeft crypto een negatief imago.

VPN Gids 17 oktober 2022

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en voorzitter van de FSB, zo schrijft BNR (1).

Knot: ‘Anonimiteit mag witwastoezicht niet onmogelijk maken’

Nu de spaarrente op spaargeld historisch laag is, zoeken handelaren, beleggers en investeerders andere manieren om geld te verdienen. Om die reden zit de handel in cryptovaluta al geruime tijd in de lift. Uit onderzoek van de Rabobank en het Nibud (2) blijkt dat een kwart van de jongeren (27 procent) Bitcoin of andere cryptomunten bezit. Een ruime meerderheid van deze groep (61 procent) beseft zich goed dat het beleggen in crypto’s risico’s met zich meebrengt, maar zegt desalniettemin vertrouwen te hebben in de digitale munten.

Financiële instellingen als de DNB en de FSB waarschuwen dat er een negatief imago kleeft aan cryptovaluta. De digitale munten worden door hackers (3) en cybercriminelen (4) gebruikt om anoniem geld af te troggelen van slachtoffers. Ook zijn cryptomunten ideaal om crimineel verworven geld wit te wassen.

Wie handelt in Bitcoin, Ethereum, Binance USD of andere digitale valuta, dient dit in de openbaarheid te doen. “Het recht op anonimiteit kan niet zover gaan dat er geen witwastoezicht meer mogelijk is”, zo vertelt Klaas Knot.

FSB: ‘Reguleer handel in cryptovaluta’

De FSB-voorzitter erkent dat cryptovaluta al jaren met een louche imago kampen, omdat het mogelijk is om er anonieme betalingen mee te verrichten. Om die reden zijn crypto’s geliefd bij criminele organisaties. Bovendien hebben de digitale munten geen onderliggende waarde. Wie belegt in crypto’s, riskeert dan ook dat hij (een deel van) zijn inleg verliest.

De FSB publiceerde afgelopen twee rapporten (5). Daarin somt het samenwerkingsverband van financiële toezichthouders diverse aanbevelingen op om de handel in cryptovaluta te reguleren. Het uitgangspunt van de rapporten is dat de controle op crypto’s net zo streng dient te zijn als op andere financiële diensten. Dit heeft echter alleen zin als dit overal ter wereld gebeurt.

FSB wil meer toezicht op handel in cryptomunten

Nederland heeft al diverse maatregelen getroffen om criminele activiteiten via cryptovaluta aan banden te leggen. Platforms die vanuit ons land de handel in crypto’s mogelijk willen maken, moeten zich bijvoorbeeld verplicht laten registreren bij de DNB. Ook wordt er in ons land streng gecontroleerd op witwaspraktijken via cryptovaluta.

Veel aanbieders van cryptohandelplatforms werken vanuit de Kaaimaneilanden. Daar is het toezicht namelijk nihil. Als het aan de FSB ligt komt er een einde aan dit soort uitwijkconstructies. Ze hebben deze en andere aanbevelingen voorgelegd aan de toezichthouders van de twintig grootste economieën ter wereld.

Meer onderzoek naar crypto’s

De politie meldde afgelopen maand dat steeds meer mensen gebruikmaken van cryptovaluta. Dat heeft ervoor gezorgd dat er meer financiële en digitale onderzoeken naar crypto’s plaatsvinden. Begin september arresteerde de politie een 39-jarige man uit Veenendaal (6) op verdenking van het witwassen van miljoenen euro’s via cryptovaluta’s. Dat deed hij door nepupdates van cryptowallet Electrum te verspreiden.

  1. https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10491345/toezichthouders-klaar-met-anonimiteit-crypto

  2. nibud.nl/onderzoeksrapporten/rapport-jongvolwassenen-en-beleggen-2021-2/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-een-hacker/

  4. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

  5. https://www.fsb.org/2022/10/international-regulation-of-crypto-asset-activities-a-proposed-framework-questions-for-consultation/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/politie-arresteert-man-voor-witwaspraktijken-via-cryptovaluta/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.