Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hoera, de AVG bestaat vijf jaar. Maar dit is pas het begin….

Voor Kenneth Sleijpen, senior Privacy Officer bij de gemeente Den Haag, heeft de AVG zijn passie voor dit werkveld aangewakkerd. Er is dus veel te vieren, ook voor hem persoonlijk. Maar de AVG is in zijn ogen pas het begin. “We leven in een wereld die razendsnel veranderd. Digitale grondrechten, AI, smart city, digitale identiteit, etc. Stuk voor stuk ontwikkelingen met prachtige mogelijkheden en grote risico’s.”

22 mei 2023

Blog

Blog

Laat ik beginnen met het feliciteren van alle privacyprofessionals met vijf jaar AVG! Een prachtige kans om weer op een leuke manier bewustwording te vragen voor het thema privacy. Voor de puristen: dit is het moment om te vertellen dat het niet vijf jaar is, maar zeven jaar en wat extra maanden, Maar laten we het vooral gezellig houden.

Wat is het beste van de AVG?

Als ik één ding moet kiezen wat deze AVG-kleuter goed heeft gedaan dan is het wel de bewustwording voor privacy en gegevensbescherming. In de afgelopen vijf jaar is de term privacy en cybercriminaliteit zoveel in het nieuws geweest dat je het bijna niet kunt bijhouden. Ik merk dit ook in mijn persoonlijke omgeving. Vijf jaar geleden werd een wachtwoordmanager, tweefactorauthenticatie of niet alle informatie delen als vreemd gezien. Zie ik die kritische blik nu steeds vaker om mij heen.

Daarnaast is de AVG eigenlijk een spiegel voor organisaties om te toetsen op kwaliteit.

  • Waarom voeren wij ons werk zo uit?

  • Hebben we al deze informatie wel nodig?

  • Lopen we ergens onnodig risico?

  • Hebben we de juiste afspraken met onze leveranciers?

  • Zijn we transparant naar onze medewerkers en/of klanten?

Door dit soort vragen te beantwoorden heb je al een mooie aanzet voor een DPIA. Of nog belangrijker: je bent bezig met een professionele bedrijfsvoering die bescherming van persoonsgegevens ziet als een kwaliteitsnorm van je organisatie en niet als een verplichting vanuit een wet.

Verder heeft voor mij persoonlijk de AVG mijn passie voor dit werkveld aangewakkerd. Door de AVG heb ik mij de afgelopen jaar ontwikkeld tot een privacy-expert op een breder vlak dan alleen de wet. Ik kan ook echt stellen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Alle reden om er blij mee te zijn, dus.

Wat is de kritieke kant van de AVG?

De algemeenheid waarop de AVG is geschreven en het feit dat het op alle type organisaties van toepassing is, zorgt voor lastige situaties. Praktisch elke organisatie heeft op wat voor manier dan ook te maken met de AVG. In mijn ogen schiet dat soms door. Dan kom je situaties tegen dat hulpverlenende instanties praktisch niets meer durven te delen met andere organisaties. Of dat lokale sportclubs een handtekening vragen voor een privacyverklaring, wat totaal zinloos is. Of scholen die in mijn ogen zo erg doorschieten dat ze bijna kinderen een masker op moeten zetten zodat ze niet herkenbaar zijn.

Ik zie dit niet zozeer als de fout van de AVG, maar meer een logisch gevolg door de angstcultuur die in aanloop naar de AVG is gecreëerd. De eerste jaren na inwerkingtreding van de AVG investeerden organisaties veel geld in “AVG-projecten” zodat boetes en juridische procedures zouden worden vermeden. Dat soort externe motivaties werken maar tijdelijk en dat zie je ook in de praktijk. Gelukkig zitten we nu in de fase dat privacy en AVG compliance steeds meer wordt gevoeld als een intrinsieke motivatie. Het is nou eenmaal onderdeel van een goede en professionele bedrijfsvoering. Ik ben er ook van overtuigd dat organisaties die de AVG serieus nemen ook beter voorbereid zijn op de vloedgolf aan (Europese) digitale wetgevingen die er nog aankomt de komende jaren.

Op naar de volgende 5 jaar

AVG is pas het begin. We leven in een wereld die razendsnel verandert. Digitale grondrechten, AI, smart cities, digitale identiteit enzovoort. Stuk voor stuk ontwikkelingen met prachtige mogelijkheden en grote risico’s. Dat is niet iets wat alleen met wetgeving wordt opgelost. Als samenleving moeten we de komende jaren met elkaar in gesprek. Wat vinden wij nog passend met onze normen en waarden? Vanuit mijn rol blijf ik mij hier hard voor maken om het gesprek aan te gaan, maar uiteindelijk is privacy een vraagstuk van iedereen. Ik denk dat de AVG een fantastisch startpunt is voor een gesprek hierover.

Hoe kijk jij zelf naar de toekomst van privacy?

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.