Digitaal reageren op een woning en of zaken met de overheid digitaal afhandelen wordt voor de 2.5 miljoen mensen die digibeet zijn steeds moeilijker. Zij hebben hulp nodig om persoonlijke zaken te regelen. Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander een moeilijke opgave, zo wordt verteld in de uitzending van Nieuwsuur op vrijdag 22 februari.
Identiteitsfraude ligt op de loer
Hulpverlener Joost Wagenaar-Kaan krijgt veel privacygevoelige informatie onder ogen. Hij helpt ouderen met belangrijke computerzaken. “Ik zou zo identiteitsfraude kunnen plegen. Ik heb zelfs weleens je creditcardgegevens onder ogen gehad, dan had ik dus je bankrekening leeg kunnen plukken”, zegt de 26-jarige Wagenaar-Kaan tegen de 91-jarige Suzette de Hoog-Vogel.
Met de hulp van Joost wist Suzette na een lange zoektocht een huis te vinden. Nu geven ze samen de verhuizing door. Daarvoor heeft Joost de DigiD van Suzette nodig. “Ik heb die ooit eens aangemaakt. Maar wat mijn wachtwoord nou ook alweer was?”, vraagt Suzette aan Joost. Samen gaan ze het boekje door waar Suzette al haar wachtwoorden heeft opgeschreven. “Creditcard, e-mail, zorgverzekering”, noemt Joost op terwijl hij de bladzijden doorkijkt.
Het is een dilemma: digibeten moeten hun privacy soms opgeven om hulp te krijgen bij de vele digitale loketten. Dit zorgt voor ongemakkelijke situaties. Steeds meer bedrijven en instanties maken daar gebruik van.
Iedereen kan meedoen in de digitale samenleving
Nederland communiceert steeds meer digitaal. Dat heeft een grote invloed op het leven van iedereen. Technologie kan ons land klaarmaken voor de toekomst. Het biedt kansen. Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Daar moeten wij rekening mee houden. De overheid gaat ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben.
Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. Ook op het werk zorgt digitalisering vaak voor problemen. Soms zorgt het ervoor dat mensen hun werk niet goed kunnen doen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt aan een digitale samenleving waar iedereen kan meedoen. Er is al veel gedaan om de digibeten niet buiten te sluiten. In de ‘Nederlandse Digitaliseringsstrategie’ en de ‘Agenda Digitale Overheid: NL DIGIbeter is meer te lezen over de plannen. De overheid werkt aan een digitale samenleving oftewel digitale inclusie.
Dit artikel is ook te vinden in het dossier Digitale transformatie