Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Kabinet beoordeelt voorstel EU Commissie over digitaal groen certificaat

Op 17 maart 2021 heeft de Europese Commissie een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad gepubliceerd. (1) De Commissie stelt kort gezegd certificaten voor die in alle Europese lidstaten afgegeven en erkend worden en laten zien of een persoon gevaccineerd, getest dan wel hersteld is van Covid-19. Dit alles ter bevordering van het vrije verkeer van personen tijdens de Covid-19 pandemie. Het demissionair kabinet heeft op 26 maart een appreciatie ingediend van dit voorstel.

Redactie Privacyweb 29 maart 2021

Wat is het digitale groene certificaat?

Het Digitale Groene Certificaat kan gebruikt worden om: a) aan te tonen dat de houder gevaccineerd is (vaccinatiecertificaat); b) een negatieve test te tonen (testcertificaat); of c) te bevestigen dat de houder hersteld is van een COVID-19-besmetting (herstelcertificaat). Deze certificaten kunnen automatisch of op verzoek van een persoon worden afgegeven en dienen gratis te zijn. Daarnaast moeten de certificaten zowel digitaal als in papieren vorm kunnen worden afgegeven en dienen in ieder geval in het Engels en de officiële taal van de lidstaat van afgifte te worden aangeboden.

Er wordt herhaald dat het bezit van het vaccinatiecertificaat geen voorwaarde mag zijn voor het vrij verkeer van personen. Bij de vaststelling en toepassing van beperkingen van het vrije verkeer moeten de lidstaten de beginselen van het EU-recht, en met name evenredigheid en non-discriminatie op grond van nationaliteit, eerbiedigen.

Wat vindt het kabinet?

Het kabinet staat welwillend tegenover een Europees COVID statusbewijs en denkt dat het kan bijdragen aan het vrije verkeer van personen, het versterken van de Europese interne markt en het beheerst heropenen van de internationale economie en samenleving. Tevens stelt het kabinet dat vaccinatie een vrije keuze moet blijven en acht het Commissievoorstel in lijn met dit principe.

Ten aanzien van privacy is het kabinet positief over de beperkte set persoonsgegevens die de certificaten bevatten, hetgeen in lijn is met het principe van dataminimalisatie. Wel vraagt het kabinet om nadere specificering van de opslagtermijn van persoonsgegevens voor de uitgifte van certificaten, die nu nog op ‘niet langer dan noodzakelijk’ staat.

Het kabinet spreekt ook de voorkeur uit voor het tijdelijk van karakter laten zijn van de voorgestelde verordeningen. Daarnaast zouden de verordeningen in beginsel alleen van toepassing moeten zijn op een uitbraak van SARS-CoV-2 of een variant daarvan, en niet ook, zoals de Commissie voorstelt, op soortgelijke besmettelijke ziekten met epidemisch potentieel. Het kabinet ziet hier een sleutelrol voor de Uniewetgever, gezien de grote impact op het dagelijks leven.

Lees de volledige beoordeling van het kabinet hier

Voetnoten:

(1) Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende een kader voor de afgifte, verificatie en aanvaarding van interoperabele vaccinatie-, test- en herstelcertificaten teneinde het vrije verkeer tijdens de COVID-19- pandemie te vergemakkelijken (digitaal groen certificaat); Bijlage bij het Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.