Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Meta verliest in rechtszaak tegen Noorse toezichthouder

Nadat de Noorse Gegevensbeschermingsautoriteit (DPA) had een verbod opgelegd tegen Meta’s gepersonaliseerde advertenties op zijn platforms, ging deze laatste in beroep bij de rechtbank in Oslo. Woensdag oordeelden de rechters dat de privacywaakhond de maatregelen terecht had genomen. Het is nog niet duidelijk of het techbedrijf het hierbij laat.

8 september 2023

Artikelen

Artikelen
 
In juli had de Noorse DPA een tijdelijk verbod opgelegd aan Meta, het Amerikaanse bedrijf van onder meer Facebook en Instagram, om gepersonaliseerde advertenties op zijn platforms te gebruiken zonder de toestemming van zijn gebruikers. In correspondentie met de toezichthouder toonde Meta zich bereid om de veranderingen binnen drie maanden uit te voeren. Na het verstrijken van de gestelde deadline heeft de DPA de betaling van een boete van 89.000 euro per dag van niet-naleving opgelegd. Gezien de klap tegen zijn kernbedrijfsmodel, heeft Meta besloten om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Van toepassing op alle lidstaten van de EER

Hier is het relevant om te onthouden dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is op alle lidstaten van de EER, zelfs als ze geen EU-lidstaten zijn, zoals Noorwegen. Bovendien is het onder de AVG de taak van de DPA van het land waar Meta is gevestigd, Ierland, om toezicht te houden op de activiteiten van het bedrijf. Toch kunnen toezichthouders van andere staten ook tijdelijke maatregelen nemen op eigen initiatief in urgente omstandigheden. Dit is waar een DPA gelooft dat de rechten en vrijheden van betrokkene op zijn eigen grondgebied in gevaar zijn. In dit geval handelde de Noorse DPA op basis van een dergelijke uitzondering. De beslissing kwam nadat de Ierse Data Protection Commission had geweigerd supervisiebijstand te verlenen aan het onderzoek tegen Meta van zijn Noorse tegenhanger.

Afwijking van de standaardprocedure

Meta betwist specifiek de dringende aard van de omstandigheden die een afwijking van de standaardprocedure rechtvaardigen. Het beklaagt zich er ook over dat de toezichthouder geen waarschuwing had gegeven en het bedrijf niet de gelegenheid had geboden om vooraf te reageren. De Noorse rechtbank beschouwt de argumenten van het bedrijf als ongegrond, omdat Meta onvoldoende bewijs leverde om zijn bewering te ondersteunen dat het onmogelijk zou zijn om aan de beslissing te voldoen. Meta verklaarde aan Noorse media dat ze overwegen verdere stappen te ondernemen en dat ze zullen blijven samenwerken met de Ierse DPA om alle EU- en EER-burgers de mogelijkheid te bieden om toestemming te geven voor gerichte advertenties.

Bronnen

  1. https://www.itic.org/documents/europe/CSAM_join_letter_fin%5B59%5D.pdf

  2. https://nrkbeta.no/2023/09/06/datatilsynet-vant-frem-i-oslo-tingrett-mot-meta/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.