Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

OM wil hostingbedrijf alsnog vervolgen voor hosten botnetvirus

Het Openbaar Ministerie eist dat de rechtszaak tegen een 30-jarige man uit Vlissingen en een 27-jarige man uit Veendam wordt heropent. Over twee weken besluit het gerechtshof of dit daadwerkelijk gebeurt. Het gaat om de eigenaren van een Nederlands hostingbedrijf die in verband werden gebracht met cybercriminaliteit.

VPN Gids 15 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) (1).

Tijdens een zitting bij het Haagse gerechtshof eiste de aanklaagster dat de zaak van februari vorig jaar heropend wordt. Het OM eiste toen 15 jaar cel. Beide mannen hebben zich volgens haar niet gedragen als neutrale tussenpersoon, zoals een hostingbedrijf hoort te zijn. Ze zouden bewust toegestaan hebben dat cybercriminelen konden hacken. De advocaat van de verdachten ontkent dit.

Aanklacht en vrijspraak

De twee verdachten werden vorig jaar vrijgesproken door de rechtbank van Rotterdam. De rechtbank vond toen dat het OM fouten had gemaakt. Het Openbaar Ministerie zou de verdenkingen van beide mannen namelijk niet duidelijk op de dagvaardingen hebben vermeld. Daarom verklaarde de rechtbank het OM niet-ontvankelijk.

De servers hostten een botnet dat op Mirai-malware was gebaseerd. Een botnet is een groep computers die op afstand aangestuurd wordt door een hacker. De Mirai-malware wist in 2016 nog honderdduizenden routers, (beveiligings)camera’s en andere apparaten te infecteren. Deze apparaten werden vervolgens ingezet voor ‘Distributed Denial of Service (DDoS)’-aanvallen.

De apparaten die de Mirai-malware wist te infecteren hadden allemaal één ding gemeen. Ze werden verkocht met een standaardwachtwoord en de eigenaren hadden dit wachtwoord niet aangepast. Om jezelf beter te beschermen, raden we je daarom aan om je router niet zomaar in gebruik te nemen, maar om eerst de instellingen te veranderen.

Kamervragen aansprakelijkheid hostingproviders

Eerder dit jaar stelden Queeny Rajkowski (VVD) Kamervragen aan de minister van Justitie en Veiligheid over de aansprakelijkheid van hostingproviders. De VVD vond het namelijk niet uit te leggen dat buitenlandse criminelen gemakkelijk via Nederlandse servers criminele acties kunnen uitvoeren.

Deze vragen stelde ze naar aanleiding van de bevindingen dat buitenlandse hostingbedrijven Nederlandse servers huren om kinderporno en spam te verspreiden. Ook werden er ransomware-aanvallen uitgevoerd vanuit Nederlandse servers.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, de minister van Justitie en Veiligheid, reageerde toen dat hostingbedrijven niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor criminele activiteiten van hun klanten. Het is dus maar de vraag of het OM de eigenaren van het hostingbedrijf nu in hoger beroep wel kan vervolgen.

  1. https://www.pzc.nl/walcheren/om-eist-alsnog-vervolging-verdachte-uit-vlissingen-voor-helpen-cybercrimineel~a2322bd2/

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/hostingbedrijven-niet-aansprakelijk-voor-gedrag-klanten/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.