Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Oud-medewerker KPN veroordeeld voor fraude met bedrijfslaptop

Een voormalige medewerker van KPN is door de rechtbank van Arnhem veroordeeld voor fraude met een bedrijfslaptop. Via deze computer bestelde hij allerlei producten, die hij vervolgens bij diverse katvangers thuis liet bezorgen. De rechter legde een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur op. Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank van Arnhem.

VPN Gids 14 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Verdachte bestelde honderden producten

Een 30-jarige man uit Apeldoorn stal een laptop van zijn werkgever KPN. Vervolgens ontfutselde hij de inloggegevens van zijn collega’s en kon zo ongemerkt inloggen op het interne netwerk van de provider. Vervolgens plaatste hij honderden bestellingen. In het vonnis staat dat het om 1.724 dozen met draadloze verbindingssets, 710 dozen met IPTV-pakketten, 730 dozen met WiFi-versterkers, 75 eenheden installatiedraad en 25 lasklemmen ging.

Deze producten liet de verdachte niet bij hem thuis bezorgen, maar bij zogeheten katvangers. Dat zijn mensen die, in dit geval, hun adres aanbieden om producten te laten afleveren. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van de opbrengst. Dat deed de hoofdverdachte tussen juni 2017 en maart 2018.

‘Geldelijk gewin ging boven alles’

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de man uit Apeldoorn zich in deze periode schuldig heeft gemaakt aan oplichting en computervredebreuk. Dat geldt ook voor de diefstal van de laptop van zijn oud-werkgever, KPN. De rechter vindt dat de verdachte geraffineerd te werk ging.

“Verdachte heeft zijn eigen geldelijk gewin boven alles gesteld. Door zijn handelen heeft verdachte zijn voormalig werkgever ernstige schade berokkend. Verdachte heeft zich kennelijk laten leiden door snel, makkelijk en illegaal geld te willen verdienen. Dit zijn ernstige feiten”, zo lezen we in het vonnis.

Verdachte treft schikking met KPN

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank gekeken of omstandigheden waren om een lichtere of juist zwaardere straf op te leggen. En die waren er volgens de rechtbank. Zo heeft hij een schikking getroffen met KPN en een bedrag van 65.000 euro terugbetaald. Daarnaast heeft de verdachte vrijwillig hulpverlening gezocht. Volgens zijn behandelaar heeft de 30-jarige man het traject met goed gevolg afgerond. Tot slot duurde het, buiten de schuld van de verdachte om, meer dan één jaar om tot een uitspraak te komen.

KPN diende als benadeelde partij een schadeclaim in bij de rechtbank. De rechtbank verklaarde deze claim niet-ontvankelijk. Een deel van de schade was namelijk al vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Daarnaast heeft KPN een flinke som geld ontvangen van de verdachte.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Al met al kwam vond de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden op zijn plaats. Deze straf hoeft hij niet uit te zitten, mits hij binnen nu en twee jaar niet opnieuw de fout ingaat voor hetzelfde vergrijp. Daarnaast legde de rechtbank hem een taakstraf van 240 uur op. Als hij deze niet naar behoren verricht, moet hij alsnog 120 dagen in hechtenis doorbrengen.

De officier van justitie had een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist. De rechtbank ging daar niet in mee vanwege de verzachtende omstandigheden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.