Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Privacywaakhonden #1: wat moeten we met de cloud (en data)?

Veel bedrijven, organisaties en overheden maken gebruik van externe clouddiensten om hun gegevens op te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google, Azure en Microsoft’s OneCloud – een van de meest gebruikte clouds. Maar hoe weten we zo zeker dat onze data veilig zijn en dat ze niet in handen komen van bijvoorbeeld Amerikaanse inlichtingendiensten? Dat en meer in de allereerste podcast van Data&Privacyweb, Privacywaakhonden.

9 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de eerste aflevering van Privacywaakhonden spreekt redacteur Tom Reijner erover met privacy-expert en jurist Menno Weij van accountancy- en advieskantoor BDO. Weij is gespecialiseerd in de juridische aspecten van het digitale domein, zoals data-doorgifte, privacy, informatietechnologie en clouds. En die expertise leidt meteen naar de hamvraag: waarom hebben we clouds eigenlijk nodig?

Wel de lusten, niet de lasten

‘Toen ik nog niet bij BDO werkte, liepen we er bij andere kantoren tegenaan: je moet best wel investeren in hardware,’ zegt Weij in de podcast. ‘Zeker als je wilt opschalen. Dan heb je weer iemand nodig die dat voor je beheert. Ook in de kosten-en batenanalyse kan het interessant zijn om het uit te besteden. Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten.’ Maar, en dat staat daar tegenover, heb je wel te maken met een aantal nadelen, en dat is dat de data niet meer in eigen beheer zijn. Dat is een probleem, zegt Weij, en dat heeft vooral te van doen met de afhankelijkheidsrelatie. ‘Op het moment dat jouw data niet meer onder jouw eigen dak staan, maar bij een leverancier, is dat wel iets dat voorbijkomt, ja.’

De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel onderzoek naar clouddiensten door overheidsdiensten en andere organisaties. Vrij vertaald is de waarschuwing: pas nou toch op met clouddiensten van de grote Big Tech-bedrijven, want voor je het weet zijn jouw data in handen van Amerikaanse inlichtingendiensten. Hoe groot is dat gevaar? Er vielen een paar dingen op in de aankondiging van het onderzoek, zegt Weij, die en passant ook nog inging op het vraagstuk of we het niet allemaal ‘Europeser’ moeten regelen.

Luister hier naar Privacywaakhonden, een podcast van Data&Privacyweb en Berghauser Pont Mediagroep of op jouw favoriete podcastplatform.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.