Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Privégegevens 385 gedetineerden op straat

De persoonlijke gegevens van 385 gevangenen zijn door een menselijke fout op straat beland. Er zijn geen aanwijzingen dat de gegevens verder zijn verspreid. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat meldt Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in een persverklaring (1).

VPNGids 21 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gelekte gegevens zijn verwijderd

Het gaat om persoonlijke gegevens van 385 gedetineerden die op 3 november 2023 in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein verbleven. DJI zegt dat namen, celnummers, strafrechtketennummers en informatie over goederen die gevangenen ingevoerd hebben in de penitentiaire inrichting per ongeluk aan een de contactpersoon van één arrestant zijn verstrekt. Naar eigen zeggen zijn er geen andere persoons- of adresgegevens uitgewisseld.

De fout kwam op dinsdag 13 februari aan het licht. Het blijkt om een menselijke fout te gaan. Toen de penitentiaire inrichting in Nieuwegein het datalek ontdekte, hebben medewerkers aan de betreffende gedetineerde en zijn contactpersoon gevraagd om de privégegevens te verwijderen. Beide personen hebben toegezegd dit te zullen doen. Nergens uit blijkt dat de data verder zijn verspreid.

DJI stelt onderzoek in naar datalek

Waar nodig zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen, zo zegt DJI. Aan wat voor maatregelen we moeten denken laat de instantie in het midden. Het voorval is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

DJI zegt het te betreuren dat het datalek heeft plaatsgevonden. Ze belooft een onderzoek in te stellen naar het ontstaan van het datalek. Naar aanleiding van de bevindingen zullen er verdere maatregelen getroffen worden. Hiermee wil de instantie herhaling in de toekomst voorkomen.

Dit moet je weten over DJI

Dienst Justitiële Inrichtingen of DJI is een agentschap van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo’n 16.000 medewerkers zorgen er dagelijks voor dat veroordeelde jongeren en volwassenen hun straf uitzitten in penitentiaire inrichtingen, detentiecentra of justitiële jeugdinrichtingen. Ook helpt ze gevangenen zich voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. De dienst beschikt over vijftig locaties waar jaarlijks ruim 29.000 gedetineerden verblijven.

(1) https://www.dji.nl/actueel/nieuws/2024/02/20/datalek-pi-nieuwegein

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.