Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Resultaten National Privacy Test 2023 zijn bekend

De resultaten van de National Privacy Test (NPT) zijn bekend. Deze jaarlijkse enquête van NordVPN test de vaardigheid en kennis van mensen op het gebied van online privacy in 175 landen.

VPN Gids 23 augustus 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de vragenlijst werd gekeken naar hoe mensen omgaan met privacygevaren in het dagelijks leven en hun kennis over privacy. Ook werd aan de 26.174 deelnemers gevraagd hoe zij in bepaalde situaties zouden handelen.

Wereldwijd wist 61% van de deelnemers in 2023 alle vragen goed te beantwoorden. Vorig jaar was dat 64%. De kennis over online privacy lijkt dus te dalen. Over het algemeen weten deelnemers hoe ze een sterk wachtwoord moeten maken en hoe ze met verdachte streamingdiensten om moeten gaan.

De meeste deelnemers onderschatten echter nog steeds het belang van het lezen van servicevoorwaarden. Ook zouden deelnemers meer kennis kunnen gebruiken van online tools voor de bescherming van hun privacy, het beveiligen van het thuisnetwerk en het herkennen van phishingwebsites.

Nederland scoort gemiddeld

Nederland scoort met 61% gemiddeld. Opvallend is dat Nederlanders vooral goed zijn in het herkennen van online risico’s in de casussen die aan hen voorgelegd werden. Nederlanders haalden hier een score van 72%, terwijl wereldwijd slechts 52% werd behaald.

Daar staat tegenover zij bij hun daadwerkelijke dagelijkse digitale leven juist minder voorzorgsmaatregelen nemen. Nederland haalt hier een score van 50% tegenover het wereldwijde gemiddelde van 73%. Hoewel men de gevaren kent, handelt de Nederlander er dus niet naar. Dit fenomeen is in eerder onderzoek omschreven als privacycynisme.

Ook valt op dat Nederlandse deelnemers in mindere mate dan andere deelnemers weten hoe apparaten geïnfecteerd raken met malware. Vooral deelnemers onder de 29 jaar en boven de 65 jaar hadden moeite met deze vraag.

Verder zijn Nederlanders minder goed geïnformeerd dan andere Noord-Europeanen over wat ze moeten doen met de melding dat een onbekend apparaat toegang tot hun e-mailaccount probeert te krijgen. De Nederlandse deelnemers begrepen wel beter wat de risico’s zijn van het opslaan van creditcardgegevens in de browser.

NordVPN’s National Privacy Test

Met de NTP wil NordVPN inzicht krijgen in zowel lokale als globale kennis van online privacy en cybersecurity. Elk jaar worden internetgebruikers gevraagd om de test in te vullen. Met de test help je niet alleen een bijdrage te leveren aan dit onderzoek, maar kun je ook je eigen kennis testen en nieuwe kennis opdoen. Je kunt de test nog altijd invullen op de NPT-website.

Dit jaar heeft NordVPN naar aanleiding van International VPN Day op 19 augustus mensen opgeroepen om de privacytest in te vullen. Deze dag is in het leven geroepen om digitale privacy en online vrijheid te vieren. Deze dag is door NordVPN zelf geïnitieerd en sluit goed aan bij de missie van het bedrijf. Met NordVPN kun je immers jouw online veiligheid verbeteren.

NordVPN versleutelt jouw data en verstuurt ze via een beveiligde tunnel het internet op. Daardoor voorkomt NordVPN, net als andere betrouwbare VPN-providers, dat jouw digitale data zichtbaar zijn voor derden, zoals je internetprovider of hackers. Dit is belangrijk voor je online privacy.

Meer privacytips

Wil je meer weten over online privacy en vraag je je af welke andere maatregelen je kunt nemen om je gegevens te beschermen? De volgende tips helpen je op weg:

  • Verdiep je in de privacyvoorwaarden van de sociale media, apps en andere online diensten die je gebruikt.

  • Kijk hoe je de privacy-instellingen van apparaten aan kunt passen.

  • Onderzoek de privacyrisico’s van smart devices, zoals een smart watch of fitness tracker voor dat je ze koopt.

  • Kies voor een internetbrowser voor online privacy, zoals Brave of Mozilla Firefox.

  • Maak gebruik van anonieme zoekmachines, zoals DuckDuckGo.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.