Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Thuiswerken met... Léonhard Weijmar Schultz, algemeen redacteur bij Privacyweb

Door de coronacrisis spenderen we tijdelijk het overgrote deel van de dag tussen de vier muren van ons huis. Werken aan de keukentafel of op een speciale thuiswerkplek is inmiddels volledig geïntegreerd. De een wil niet meer anders, terwijl de ander alweer smacht naar de terugkeer op kantoor. Welke effecten heeft de coronacrisis op het werk van professionals in het sociaal domein, en hoe gaan zij om met de nieuwe situatie? De rubriek 'Thuiswerken met...' wordt afgetrapt door Léonhard Weijmar Schultz, algemeen redacteur bij Privacyweb.

21 april 2020

Wat voor effecten heeft de coronacrisis op je werk zelf? 

Privacy is een van de onderwerpen waar vanwege de coronacrisis veel om is te doen. Van veilig thuiswerken en het gebruik van privacyvriendelijke software door bedrijven tot overheid-apps waarmee met medische- en locatiegegevens de strijd tegen het coronavirus moet worden bestreden. Er wordt dus veel over het onderwerp privacy geschreven en de actualiteiten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit je dag eruit? 

Ik werk vanuit huis en zit aan een groot raam met uitzicht op de straat. Ik vind het fijn om af en toe naar buiten te kunnen kijken en zo visueel bevestigd te krijgen dat de aarde nog draait. Soms heb ik oogcontact met een voorbijganger die toevallig omhoog kijkt, dan moet ik steeds denken aan James Stewart in Hitchcock's Rear Window.

Tijdens de eerste weken thuiswerken was ik na afloop van de werkdag doodop; het is intensiever dan ik had verwacht. Ik houd sindsdien op meerdere momenten van de dag wat rust. Even weg van het beeldscherm. Op de werkvloer zijn er door directe communicatie met collega's veel 'natuurlijke' momenten waarop ik dat doe, maar thuis moet ik het bewust in de gaten houden.

Qua dagindeling is er voor mij niet heel veel veranderd. Een aantal zaken kan ik nu niet oppakken, maar daar zitten geen rampen tussen. Het is vooral de werkwijze: toegang tot bestanden en het bijwonen van vergaderingen, het gaat allemaal net even anders. Ik ben naast algemeen redacteur bij Privacyweb ook de interne privacyspecialist en computernerd. Ik ontvang momenteel dus ook redelijk wat softwaregerelateerde vragen en e-mailtjes van collega's die ook vanuit huis werken en tegen problemen aanlopen. Daar ben ik nu dus wat meer tijd aan kwijt dan normaliter het geval is.

Hoe vind je dat wij om moeten gaan met de nieuwe situatie? 

De coronacrisis heeft aanspraak gedaan op onze creativiteit. We hebben als bedrijf tijd geïnvesteerd in initiatieven die voor de crisis niet hoog op de agenda stonden en ik ben van mening dat we daarmee onze positie binnen de markten waarin we actief zijn hebben verstevigd. Ik denk ook dat we ons meer moeten focussen op het 'normaliseren' van de huidige situatie dan op het 'terugkeren' naar de oude situatie. Zoals Rutte al zei over de anderhalf meter afstand: “Dit wordt het nieuwe normaal”.

Heb je een tip voor hoe we deze situatie door kunnen komen?

Als fervent gamer beschouw ik mijzelf als een doorgewinterde beroepskluizenaar en ik kan iedereen aanraden zijn of haar Nintendo weer eens van zolder te halen. Door het thuiswerken verandert mijn omgeving niet zodra de werkdag erop zit. Heerlijk om dan alsnog even weg te kunnen dwalen in een andere wereld en al het werkgerelateerde los te laten. Wie tips nodig heeft, mag een e-mailtje sturen!

Hoe vergaat de andere professionals in het privacydomein het thuiswerken? Wij laten u graag aan het woord! Deel uw verhaal via info@privacy-web.nl.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.