Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Tweede Kamer bezorgd over Nederlandse TikTok-gebruikers

Van links tot rechts: vrijwel de gehele Tweede Kamer vindt het een slecht idee dat Chinese TikTok-medewerkers toegang krijgen tot data van Nederlandse gebruikers. De Kamer vraagt aan het kabinet om per direct aan TikTok op te roepen om geen gegevens van Europese gebruikers die binnen de EU zijn opgeslagen te delen met China. Kamerleden wijzen op de afspraak in het coalitieakkoord om kinderen op sociale media te beschermen.

VPN Gids 7 november 2022

Dat blijkt uit schriftelijke vragen (1) van D66, GroenLinks, PvdA, DENK, ChristenUnie, PVV, Volt, CDA, SP, VVD en JA21 aan minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering).

TikTok gaat data Nederlandse gebruikers verzamelen

Afgelopen week kondigde TikTok een nieuw privacybeleid aan. Daarin belooft het Chinese sociale medium om transparanter te zijn over haar dataverzamelingspraktijken. Het aspect waar de meeste aandacht naar uit ging, was dat TikTok vanaf 2 december data van Nederlandse gebruikers met China gaat delen (2).

In de nieuwe privacyvoorwaarden staat dat TikTok profielinformatie, content, persoonlijke berichten en contacten verzamelt, maar ook apparaat- en locatiegegevens, IP-adres en persoonlijke zoekgeschiedenis. Aan de hand van deze gegevens bouwt het platform gebruikersprofielen op om te delen of verkopen aan adverteerders.

Vragen over de ‘dubbelrol’ van sommige Chinese TikTok-medewerkers

Dat deze gegevens met China worden gedeeld, baart de Tweede Kamer grote zorgen. De Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat het communistische land een offensieve cyberpolitiek tegen ons land voert. Ook is algemeen bekend dat de regering van Xi Jinping Chinese bedrijven kan verplichten om data over Westerse bedrijven en gebruikers te delen met de overheid of het Volksbevrijdingsleger. Veiligheid en voorzichtigheid is dan ook geboden.

De Kamer heeft daarom een reeks schriftelijke vragen gesteld aan minister Adriaansens en staatssecretaris Van Huffelen. Coalitie- en oppositiepartijen willen van de bewindslieden weten hoeveel Nederlandse gebruikers TikTok kent, en hoeveel gebruikers daarvan kind zijn. Ze vragen zich af of TikTok persoonsgegevens, persoonlijke voorkeuren of psychologische profielen gaat verzamelen. “Acht u het wenselijk dat de Chinese overheid toegang heeft tot dit soort informatie?”, aldus de Kamer.

Verder maken Kamerleden zich zorgen over de mogelijke ‘dubbelrol’ die een deel van de Chinese medewerkers van TikTok heeft. Zij werken niet alleen voor het sociale medium, maar tevens voor de Chinese Communistische Partij. Hierdoor zijn ze in staat om privacygevoelige of vertrouwelijke informatie door te spelen aan het communistische regime.

TikTok aanpakken op Europees niveau

“Bent u bereid om TikTok per direct op te roepen geen gegevens van Europese gebruikers opgeslagen binnen de Europese Unie met China te delen?”, zo willen de fracties weten. Ze vragen aan minister Adriaansens en staatssecretaris Van Huffelen welke maatregelen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat persoonlijke gegevens in de handen van de Chinese overheid terechtkomen. Verder informeren de partijen hoe het kabinet denkt gehoor te geven aan afspraken uit het coalitieakkoord om kinderen op sociale media (3) te beschermen.

De laatste vragen gaan over de aanpak van TikTok op Europees niveau. “Welke stappen worden er op dit moment binnen de Europese Unie gezet om de juridische kaders ten aanzien van adequate beveiliging van data-transfers wereldwijd te verduidelijken en uit te breiden om te voorkomen dat buitenlandse inlichtingendiensten toegang krijgen tot persoonsgegevens van Europese gebruikers?”, zo vraagt de Tweede Kamer zich af. Tot slot willen de coalitie- en oppositiepartijen weten wat het kabinet doet om de Europese Commissie aan te sporen om maatregelen te treffen.

  1. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2022Z21044&did=2022D45291

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/tiktoks-nieuwe-privacybeleid-geeft-aan-dat-te-delen-met-china/

  3. https://www.vpngids.nl/privacy/social-media/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.