Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

VK wil eveneens een TikTok-verbod voor ambtenaren

Als het aan de Britse regering ligt, mogen ambtenaren en andere overheidsmedewerkers binnenkort niet langer TikTok op hun smartphone installeren. De reden hiervoor is dat er twijfels bestaan over de veiligheid van gevoelige data. Op hun privéapparaten mogen zij het videoplatform nog wel gebruiken.

VPN Gids 13 mrt 2023

Dat schrijven diverse media, waaronder Bloomberg en The Times (1).

GCHQ: ‘TikTok is een gevaar voor de nationale veiligheid’

Aanleiding voor het verbod is een risicoanalyse van de Government Communications Headquarters (GCHQ). De Britse inlichtingendienst constateert dat TikTok mogelijk risico’s met zich meebrengt voor de opslag van gevoelige informatie. Daarmee vormt de populaire app een gevaar voor de nationale veiligheid.

Alicia Kearns, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Britse Lagerhuis, is het met de inlichtingendienst eens. Volgens haar bestaan er grote zorgen over “het vermogen van TikTok om als een Trojaans paard voor gegevens te fungeren”. Een verbod is in haar ogen de enige manier om het zekere voor het onzekere te nemen.

Het beoogde verbod geldt alleen voor werkapparatuur. Ambtenaren, ministers en het overige overheidspersoneel mogen TikTok wel op hun privéapparaten gebruiken. De regering zal hen wel adviseren om de app ook op deze apparaten niet te gebruiken vanwege de mogelijke privacy- en spionagerisico’s.

In deze landen geldt er een TikTok-verbod voor overheidsmedewerkers

Het Verenigd Koninkrijk stapt met het voornemen om het gebruik van TikTok aan banden te leggen in de voetstappen van andere Westerse landen. In de Verenigde Staten en Canada is een verbod inmiddels al van kracht. Daar wordt de video-app als ‘een onaanvaardbaar risico voor de nationale veiligheid’ beschouwd. Aanleiding daarvoor was dat een TikTok-topman moest erkennen dat sommige medewerkers toegang hadden tot gegevens van Amerikaanse gebruikers.

Medewerkers van de Europese Commissie mogen om veiligheidsredenen sinds kort ook niet langer TikTok op werkapparaten installeren. “Om data van de Europese Commissie te beschermen en cybersecurity te versterken, heeft de Corporate Management Board van de commissie besloten om de TikTok-app te verbieden op bedrijfsapparaten en persoonlijke apparatuur die zijn aangemeld bij de dienstverlening”, zo schreef het dagelijkse bestuur van de EU in een e-mail aan werknemers.

Afgelopen week kondigde de Federale overheid in België een TikTok-verbod aan. Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie, zei dat “de tijd van naïviteit” voorbij is. “Het is belangrijk dat alle medewerkers bij de overheid zich bewust zijn van de risico’s die het gebruik van de app met zich meebrengt”, aldus de minister.

TikTok-verbod in Nederland wellicht aanstaande

Ook hier in Nederland gaan er stemmen op om TikTok te verbieden. Zowel linkse als rechtse partijen vinden dat TikTok een potentieel veiligheidsrisico vormt, omdat onbekend is welke informatie de app allemaal registreert. “Om te voorkomen dat gevoelige informatie in Chinese handen komt, moet TikTok van overheidstelefoons worden geweerd, net zoals in de Verenigde Staten”, zo zei Hawre Rahimi (VVD) over de kwestie.

Evert-Jan Slootweg (CDA) deelt deze zorgen. “Om te voorkomen dat gevoelige informatie in Chinese handen komt, moet TikTok van overheidstelefoons worden geweerd, net zoals in de Verenigde Staten”, zei hij tijdens een commissiedebat over de inzet van algoritmes en data-ethiek door de Rijksoverheid.

Don Ceder (ChristenUnie) wil nog een stap verder gaan en TikTok in heel Nederland verbieden. “Het is onze taak om de privacy van burgers te beschermen. Het is onwenselijk dat een Chinees bedrijf, dat niet los kan worden gezien van de Chinese overheid, zo’n grote bulk aan data ontvangt en zendt naar jonge mensen”, aldus Ceder.

  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-12/uk-is-said-to-ban-tiktok-from-government-devices

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.