Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

ChristenUnie pleit voor verbod op TikTok in Nederland

Als het aan de ChristenUnie ligt, mag TikTok niet langer gebruikt worden in ons land. De partij maakt zich grote zorgen dat gegevens van Nederlandse gebruikers in handen terechtkomen van de Chinese overheid. Staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen vindt een verbod te ver gaan.

VPN Gids 11 november 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat vertelt Don Ceder (ChristenUnie) aan RTL Nieuws (1).

Tweede Kamer bezorgd om nieuw privacybeleid TikTok

TikTok ligt al geruime tijd onder vuur. Allereerst vanwege de vermeende banden van het bedrijf met de Chinese regering. Maar ook omdat de app zeer verslavend werkt, veel gebruikersgegevens verzamelt en doorverkoopt aan adverteerders, en de manier waarop het Chinese sociale netwerk omgaat met privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens legde vorig jaar juli een boete van 750.000 euro op wegens het schenden van de Europese privacywetgeving. De Britse toezichthouder ICO overweegt om dezelfde reden een boete van 27 miljoen pond uit te delen.

Het nieuw privacybeleid, dat TikTok begin deze maand aankondigde, maakt veel mensen zenuwachtig. Het was zo dat Chinese medewerkers van het videoplatform geen data van Nederlandse gebruikers konden bekijken. Vanaf 2 december verandert dat en gaat TikTok gegevens van Nederlandse TikTok-gebruikers delen met China.

Dat zorgde voor veel bezorgdheid in de Tweede Kamer. Coalitie- en oppositiepartijen van links tot rechts stelden kritische vragen hierover aan minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze vroegen aan de bewindslieden of ze het wenselijk vinden dat China toegang krijgt tot deze data, en of ze bereid waren om TikTok op Europees niveau aan te pakken.

‘Het is onze taak om de privacy van burgers te beschermen’

De ChristenUnie gaat nog een stap verder. De regeringspartij vindt het niet door de beugel kunnen hoe TikTok met gebruikersgegevens omspringt. Daarom moet de app zo snel mogelijk verboden worden in ons land. “Het is onze taak om de privacy van burgers te beschermen. Het is onwenselijk dat een Chinees bedrijf, dat niet los kan worden gezien van de Chinese overheid, zo’n grote bulk aan data ontvangt en zendt naar jonge mensen”, vertelt Don Ceder aan RTL Nieuws.

Staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen vindt een verbod een brug te ver. Net als de ChristenUnie maakt ze zich zorgen over de koers van het bedrijf. Ze wil echter eerst onderzoeken of het Chinese videoplatform voldoen aan de Nederlandse en Europese regels voor privacybescherming. Als blijkt dat TikTok zich niet aan de regels houdt, moet het bedrijf de gelegenheid krijgen om haar leven te beteren.

De staatssecretaris gaat binnenkort in gesprek met TikTok en zal daarbij de privacyzorgen die er in de Tweede Kamer bestaan onder de aandacht brengen.

PvdD pleit voor verbod vanwege ingebouwde keylogger

De Partij voor de Dieren (PvdD) pleitte al eerder voor een verbod van TikTok, maar om een heel andere reden. De iOS-app van het videoplatform heeft een functionaliteit waarmee het in theorie mogelijk is om vertrouwelijke gegevens van gebruikers te bemachtigen. De in-app webbrowser injecteert een JavaScript-code zodra iemand op een link tikt. Alles wat zij daarna typen kan worden verwerkt en gedeeld met China.

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zei in een reactie dat hij het zorgelijk vindt als TikTok toetsaanslagen van gebruikers verzamelt en verwerkt. “Ik deel de mening dat het gezien de veiligheidsrisico’s absoluut onacceptabel zou zijn wanneer TikTok gegevens ten aanzien van toetsenbordinvoer op onrechtmatige wijze zou verwerken”, zo schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederlandse stichtingen willen procederen tegen TikTok

Drie Nederlandse stichtingen proberen al een jaar om een rechtszaak aan te spannen tegen TikTok: Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI), Stichting Take Back Your Privacy en Stichting Massaschade & Consument. TikTok probeerde dat tegen te houden door te zeggen dat de Nederlandse rechtbank niet gemachtigd is om te oordelen over de claims van de stichtingen. Verder bevindt het hoofdkantoor zich in Zwitserland en wilde het bedrijf het Europees Hof van Justitie om juridisch advies vragen.

De rechtbank van Amsterdam maakte korte metten met het verweer van TikTok en gaf de stichtingen het groene licht om een massaclaim in te dienen. In december bepaalt de rechter welke stichting het voortouw mag nemen. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor februari 2023.

  1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5345883/christenunie-verbod-tiktok-video-kinderen-populaire-app-china

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.