Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Wetsvoorstel inzage medische dossiers door zorgverzekeraars van tafel

Het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken bij een vermoeden van fraude is van tafel. Minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft het vandaag ingetrokken en zegt aan een verbeterd wetsvoorstel te gaan werken.

Privacy Barometer 14 mei 2019

Het wetsvoorstel waarmee zorgverzekeraars zonder toestemming in medische dossiers mogen kijken bij een vermoeden van fraude is van tafel. Minister Bruins (VVD) van Volksgezondheid heeft het vandaag ingetrokken en zegt aan een verbeterd wetsvoorstel te gaan werken.

De minister kiest eieren voor zijn geld en laat het niet op een stemming in de Eerste Kamer aankomen. De Eerste Kamer had de minister voor het blok gezet om voor de zomer met overtuigende antwoorden te komen, maar daar is de minister niet in geslaagd. Tijdens de behandeling op 17 december 2018 vroeg de minister ook al uitstel van de stemming, omdat er geen meerderheid voor het wetsvoorstel was.

Minister Bruins schrijft in zijn brief aan de Eerste Kamer dat hij nu gaat werken aan een verbeterde versie van het wetsvoorstel.

Geen noodzaak

Het wetsvoorstel stamt al uit 2014 en lag al meer dan twee jaar in de Eerste Kamer. De reden hiervoor was dat het de minister maar niet lukte aan te geven waarom het noodzakelijk is om zonder toestemming van patiënten in medische dossiers te kijken.

Privacy Barometer voert al vier jaar actie tegen deze onnodige schending van het medisch beroepsgeheim en stuurde verschillende brieven naar patiënten- en beroepsverenigingen, Eerste en Tweede Kamer.

Regeling nu ook stopzetten

Het wetsvoorstel had wettelijk moeten vastleggen wat in de praktijk al gebeurt. De zorgverzekeraars gebruiken bij de controle op fraude al enkele jaren het stappenplan dat in het wetsvoorstel wordt voorgesteld. Dat gebeurt op basis van een regeling die de minister al eerder zelfstandig had opgesteld zonder goedkeuring te vragen aan het parlement. De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars zonder toestemming en zonder patiënten te informeren in circa 2500 medische dossiers per jaar gekeken.

Maar nu het wetsvoorstel niet door het parlement is gekomen, zou ook de regeling moeten vervallen. Wij roepen de zorgverzekeraars en de minister daarom op om per direct met deze regeling te stoppen. Er was al geen draagvlak voor bij patiënten en bij de zorgverleners, maar zoals nu is gebleken is er ook geen goedkeuring voor van het parlement.

Privacy Barometer doet een beroep op de Tweede Kamerleden om navraag te doen naar de status van de regeling nu het wetsvoorstel is ingetrokken en de minister te vragen deze regeling ook in de praktijk per direct te beëindigen.

Update 13 mei: Een woordvoerder van de minister laat Privacy Barometer weten dat de regeling van de minister gewoon in stand blijft. "Nu het wetsvoorstel niet inwerking treedt blijven de bestaande ministeriële regelingen volledig intact en onderdeel van de wettelijke grondslag voor de formele en materiële controle." Dat zou betekenen dat de zorgverzekeraars toch door kunnen gaan met de inzage in medische dossiers zonder toestemming te vragen, terwijl de Eerste Kamer het wetsvoorstel daarover zojuist heeft geblokkeerd.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Privacy in de zorg.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.