Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

11 ideeën voor verbeteren informatierelatie overheid en burger

Er zijn 11 nieuwe ideeën om de informatierelatie tussen overheid en burger te verbeteren. De maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’ heeft deze projecten geselecteerd en stelt 400.000 euro beschikbaar om de plannen te realiseren. De ideeën beslaan verschillende thema’s, zoals regie op eigen gegevens, digitale inclusie, afhandeling van Woo-verzoeken, actieve openbaarheid en digitale democratie.

Digitale Overheid 3 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De 11 projecten

Na een oproep(link naar andere website) in maart kwamen vierendertig voorstellen binnen, deze zijn geselecteerd:

  • Transparante algoritmen: van black box naar vijf sterren. (The Greenland en Open State Foundation)

  • ‘Society-in-the-loop’: rechtvaardige menselijke interface tussen inwoners en overheid. (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Data Science, Gemeente Utrecht, The Greenland, Team Uthiek en Project O)

  • Algoritmische profilering in relatie tot informatierelatie overheid en burger (Universiteit Leiden Instituut Publiek Recht)

  • Gedrag en gedragsbeleid voor de omgang met desinformatie (Universiteit Utrecht Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Psychologie)

  • Witboek Woo Best Practices (Open State Foundation en journalistiek)

  • Overzicht Convenanten (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Elk bestuursorgaan haar eigen Woogle (Universiteit van Amsterdam IRLab)

  • Naar een gelijkwaardigere informatierelatie tussen burger en overheid bij geautomatiseerde bestuurlijke besluitvorming (Universiteit Utrecht CHAIN)

  • Maatschappelijke baten van transparantie (Instituut voor Maatschappelijke Innovatie en anderen), co-financiering i.s.m. Nationaal Archief.

  • Naar een publieke, faire standaard voor de uitwisseling van persoonsgegevens (WaagFutureLab)

  • WOO-Cultuur in beeld, creëer wederzijds begrip tussen journalisten en ambtenaren (SETUP enFontys)

In de komende maanden worden de verschillende projecten uitgelicht op de website Over informatie(link naar andere website) gesproken. Tijdens het ECP-jaarfestival(link naar andere website) in november worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd.

Over Informatie Gesproken

De maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken zet zich in voor een digitale samenleving waarin de kwaliteit van overheidsinformatie (tijdigheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid) centraal staat. Een relatie waarin burgers mede-eigenaar zijn van informatie en bijdragen aan een sterke democratie. Dit wordt gestimuleerd door het onderwerp op de agenda te zetten, evenals door activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame informatiehuishouding voor alle betrokkenen in de samenleving.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.