Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

A-G Hof van Justitie: erkenning geslachtsverandering verplicht door recht op privacy

Het recht op eerbieding van het privéleven maakt dat Europese lidstaten een nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit uit een andere lidstaat niet mogen weigeren. Dat stelt advocaat-generaal Richard de la Tour van het Europese Hof van Justitie.

7 mei 2024

Dinsdag gaf advocaat-generaal Richard de la Tour van het Hof van Justitie een opinie in de zaak Mirin, die zich richt op de vraag of een lidstaat de erkenning van een naam- en geslachtsverandering die door een burger in een andere lidstaat is verkregen, mag weigeren.

Feiten

Deze kwestie kwam aan het licht nadat een Roemeense burger, die ook de Britse nationaliteit had, zijn juridische geslachtsidentiteit in het Verenigd Koninkrijk had gewijzigd en vervolgens verzocht om deze wijziging te laten registreren in Roemenië.

De Roemeense autoriteiten weigerden deze verzoeken, wat de burger ertoe bracht een rechtszaak aan te spannen in Boekarest. Hij beriep zich op zijn recht om vrij te bewegen en te verblijven binnen het grondgebied van de Europese Unie, met het verzoek om zijn geboorteakte aan te passen aan zijn nieuwe voornaam en geslachtsidentiteit zoals definitief erkend in het Verenigd Koninkrijk.

De advocaat-generaal benadrukt nu dat de rechten van EU-burgers op vrij verkeer en op eerbiediging van het privéleven een lidstaat verhinderen om de erkenning te weigeren van een in een andere lidstaat verkregen voornaam en geslachtsidentiteit. Deze rechten garanderen volgens De la Tour dat dergelijke wijzigingen zonder verdere gerechtelijke procedures in de burgerlijke stand moeten worden geregistreerd (1).

Gevolgen

Deze opinie van de advocaat-generaal is niet bindend voor het Hof van Justitie. Het is nu aan de rechters van het Hof om hun beraadslagingen te beginnen in deze zaak. De definitieve uitspraak zal naar verwachting verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop lidstaten omgaan met vergelijkbare verzoeken van hun burgers, en dient als een cruciale toetssteen voor de bescherming van de rechten van burgers binnen de EU.

(1) https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2024-05/cp240081en.pdf

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.