Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amerikaanse techreuzen zien wanneer u thuis bent

Slimme televisies sturen gevoelige gegevens door naar onder andere Google en Netflix, zelfs wanneer de apparaten inactief zijn. Ook andere slimme toestellen, zoals smartspeakers en camera's, lekken gegevens naar Amerikaanse techgiganten. Dit concluderen onderzoekers aan de Northeastern University in Boston en de Imperial College London.

Redactie Privacyweb 19 september 2019

Ruim 81 verschillende apparaten werden onderzocht, waaronder toestellen van LG en Samsung. In veel gevallen bleken de apparaten gegevens met derden te delen. ‘’Ze kunnen zelfs weten wanneer je wel of niet thuis bent”, vertelt David Choffnes, wetenschapper bij de Northeastern Universiteit in Boston. Uit de analyses blijkt dat derden informatie ontvangen over de apparaten die mensen gebruiken, de locaties en soms ook informatie over wanneer zij gebruik maken van deze apparaten. Door de encryptie van de data konden de onderzoekers niet de exacte inhoud van de verzonden data achterhalen.

De meeste data wordt gedeeld met Amazon, Google, Akamai en Microsoft. Dit is deels verklaarbaar, omdat de netwerken waarop de slimme apparaten opereren worden verschaft door deze bedrijven. “Amazon wordt door bijna de helft van alle onderzochte apparaten gecontacteerd. Zo kan Amazon een heleboel informatie inwinnen over de verschillende apparaten in jouw huis. Inclusief de apparaten die zij niet zelf produceren”, stelt Choffnes.

In een reactie op het onderzoeksrapport zegt een woordvoerder van Netflix dat het bedrijf enkel informatie ontvangt over hoe de streamingsdienst presteert. Google stelt dat ontwikkelaars van smart TV’s de Google Ads-service kunnen gebruiken en dat het delen van data door deze partijen een direct gevolg is van het gebruik van Google advertenties. Ook Facebook heeft gereageerd op het onderzoek. Het bedrijf stelt dat het gebruikelijk is dat apparaten data delen met derden wanneer deze partijen met elkaar verbonden zijn, door bijvoorbeeld een app te voorzien van een Facebook koppeling om in te loggen.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Internet of Things

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.